Krúdy-napok Nyíregyházán

Ünnepi megemlékezéssel, tudományos emléküléssel, fotókiállítással és az íróhoz köthető helyszíneket felkereső omnibusz-túrával várják a nyíregyháziakat pénteken és szombaton a Krúdy Gyula-napokon a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen.


A 2011-ben indult rendezvénysorozat idei programjainak összeállításakor a Nyíregyházán született író iránti tiszteletet, a méltó megemlékezést, illetve a tudományos megközelítést és a szórakoztatást tartották szem előtt a szervezők – közölte Kovács Ferenc, a város polgármestere. Elmondta, Krúdy Gyula (1878-1933) életének nagy részében ugyan máshol élt és alkotott, de szívében soha nem hagyta el Nyíregyházát. Erről tanúskodnak az írásaiban állandóan felbukkanó nyírségi történetek és emberek. Míg élt, folyton e vidékre emlékezett és büszke volt származására – tette hozzá a polgármester.

Az önkormányzat azért is szeretné Krúdy emlékét a mindennapok részévé tenni, mert reményeik szerint ha az emberek kézzel fogható módon találkoznak a novelláiból merített „epizódokkal” a városban, talán nagyobb kedvvel veszik le a könyvespolcról és forgatják az író műveit – fogalmazott a városvezető.

Idén megvalósul a Nyíregyházát Sóstógyógyfürdővel összekötő erdei sétányon az író Nyíregyházi beduinok című novellájának nagyméretű táblákon való kihelyezése. A valós eseményeken alapuló novellát az úgynevezett Kneipp sétányon mindkét irányából hat részletben olvashatják majd el az érdeklődők – mondta Kovács Ferenc.

A polgármester hozzátette, jelenleg is dolgoznak a Krúdy-emlékek összegyűjtésén, a tervek között szerepel egy állandó emlékszoba létrehozása.

A Krúdy-napok programja pénteken délelőtt ünnepi megemlékezésekkel és koszorúzásokkal kezdődik Krúdy Gyula szülőházánál és a Bessenyei téri emlékműnél, majd a Krúdy-kutatás jelene és jövője címmel tudományos üléssel folytatódik a városháza dísztermében. Délután kettőtől fotókiállítás nyílik a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban, ahol a tárlat képeit Krúdy Gyula egy-egy írásából kiemelt részletéhez párosítva mutatják be ezen a napon.

Szombaton századfordulós vásári hangulatban találhatják majd magukat az érdeklődők, a Kossuth téren a zenés színpadi programok mellett számos érdekesség várja a városlakókat. A Nyíregyházi Napló az emléknapok alkalmából két külön oldalt szentel Krúdy Gyulának, ahol a Nyírvidék korabeli írásaiból, társasági hírekből, Krúdyval kapcsolatos cikkekből, közhirdetményekből lehet majd szemezgetni. A környékén működő éttermek Krúdyhoz köthető ételeket kínálnak majd menüikben, az ebéd után pedig omnibusz-túra keretében ismerkedhetnek meg az érdeklődők a belvárosban található, az íróhoz köthető helyszínekkel.

mti