Mediawave a komáromi Monostori erődben keddtől szombatig

mediawave-2013-plakatNemzetközi filmfesztivál, neves fellépők a dzsessz, az improvizatív és a népzene világából, művészeti műhelyek, csángó fesztivál és majális várja mindazokat, akik ellátogatnak a keddtől szombatig tartó 23. Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlétre a komáromi Monostori erődbe.

A filmfesztivál idei központi témája a nőiség, valamint a kisebbségi és a háborús témákat megjelenítő alkotások. A magyar filmprogramban 76 alkotás szerepel stílusok szerinti és tematikus válogatásban. A fő témák mellett terítékre kerülnek például a Vajdaság pálinkafőző néphagyományai és a magyar bajusz mint a hazaszeretet és a férfiasság szimbóluma – közölték a szervezők.

A zenei filmek között dokumentumfilmet láthatnak az érdeklődők a PG Csoport zenekarról, szubjektív portrét az egyik zenei tehetségkutatóból ismert Fivérek együttesről, valamint a Kárpát-medencei népzenék közös gyökereit dzsessz improvizációkkal aktualizáló Balogh Kálmánról és a Gipsy Cimbalom Bandről.

A zenei programok legnevesebb női fellépői közé tartozik Iva Bittová, Thea Soti, Ruttkai Bori és a Leena Conquest. A nyitóest csúcspontját Ferenczi György és a Rackajam, valamint a Manorexia koncertje jelenti. A fesztivál összes napján végigvonul a moldvai csángó lakodalmas népszokások felidézése, amely 30-án a lánykéréssel indul.

A székesfehérvári Méhkasaula Közhasznú Egyesület fényfestéseivel sok éve hozzájárul a Mediawave vizuális hangulatához. Idén nemcsak megtekinthető, hanem ki is próbálható a fényfestés: üvegfestő műhelyükben az érdeklődők betekintést kaphatnak művészetükbe és ki is próbálhatják, hogyan kell megfesteni a mintául használt üveglapot, majd a legjobban sikerült alkotásokat esténként kivetítik.

A fesztivál ideje alatt indul az Etnikai Kisebbségek Film- és Fotóarchívuma, amelynek alapját a Mediawave Nemzetközi Filmfesztivál 1991 óta gyűlő filmarchívuma és saját készítésű filmjei szolgáltatják.

Idén a MÁV-Start Zrt. 50 százalékos kedvezményt ad a vonatjegy árából a fesztiválozóknak. A jegyet Komáromig csak egy utazásra kell megvenni, majd a fesztiválon lepecsételtetett jegy felhasználható lesz a visszaútra.

Az erődben uniós támogatásból felújították a Dunai bástyát, amelynek hivatalos megnyitóját június 8-án tartják, de a fesztiválozókat már a megújult környezetben fogadják. A rendezvénnyel kapcsolatos információk megtalálhatók a http://mediawavefestival.hu/ címen, valamint a Mediawave folyamatosan frissülő Facebook oldalán.
mti