Múzeumok éjszakája: megnyílik a látogatók előtt a debreceni Kenézy-villa

unidebA Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában (DE OEC) található Kenézy-villa első alkalommal az idei Múzeumok éjszakáján fogadja a nagyközönséget.

A debreceni szülész-nőgyógyász professzor, az egyetem korábbi rektora, Kenézy Gyula egykori villájában kialakított orvostörténeti gyűjtemény szombaton egész éjszaka fogadja az érdeklődőket – olvasható Szöőr Ádámnak, a rektori hivatal kommunikációs igazgatójának közleményében.

Az egyetemi aulában láthatóak lesznek a második világháborúban megsemmisült, de a tavalyi centenáriumi évre helyreállított ólomüveg ablakok, amelyeknek kalandos történetét filmvetítéssel mutatják be a szervezők.

Az érdeklődők bepillanthatnak a rektori tanácsterembe is, ahol az egyetem ősi jelképeit, a gerundiumokat – a Református Kollégium egykori diákjainak tűzoltóbotjait – őrzik. Az éjszakai könyvtári séta a zárolt részlegbe kalauzolja el az egyetemre érkezőket, de lesz tűzzsonglőr-bemutató is az egyetem főépülete előtti téren.

„Bár a Debreceni Egyetem nem tekinthető hagyományos értelemben múzeumnak, mégis fontosnak tartjuk, hogy azokat az értékeinket, amelyek részei a város történelmének, megmutassuk az ide látogatóknak. Ezért csatlakozik újra, immár második alkalommal az intézmény a múzeumok éjszakája országos programsorozathoz” – idézi a közlemény Páles Zsolt tudományos rektorhelyettest. (MTI)