Roma programok a Muzikum Klub és a Khamoro együttes szervezésében

khamoroGangesz-rigmusok címmel autentikus roma programsorozat indul csütörtökön a Muzikum Klub és a Khamoro együttes szervezésében a Kossuth Klubban Budapesten.

Azokat várják, akik szeretik az igényes, autentikus cigányzenét, szeretnék megtanulni a táncok alapjait, és egy-egy író-olvasó találkozón megismerkednének alkotókkal és műveikkel – mondta Varga Viola, a Kossuth Klub titkárságvezetője.

A programok kéthetente csütörtökönként lesznek, 17 órakor kezdődik az Irodalmi szalon, ahol Choli Daróczi József író, költő, műfordító irányításával roma költők, írók legsikeresebb műveit ismerheti meg az érdeklődő. Choli Daróczi József az Amaro Drom cigány-magyar kisszótár és a lovári nyelvkönyv társszerkesztője, önálló verseskötetei között van a Fekete korall és a Csontfehér pengék között. Fordított József Attilát, és Federico García Lorca Cigány románcok című kötetét is.

Most csütörtökön 20 órától Cigány muzsika határok nélkül címmel a Karaván família ad koncertet, majd táncház kezdődik, amelyet Farkas Zsolt, a Khamoro (jelentése: napsugár) táncegyüttes vezetője irányít.

A Karaván família, amely egy különleges, szülők és gyermekeik által létrehozott egyedülálló családi zenekar, Balogh Kálmán cimbalomművésszel közösen muzsikál, repertoárján a hangszeres cigányzenei irányzatok feldolgozásai szerepelnek. A zenekar másik szólistája Bede Péter szaxofonos, a hangszeres és énekes szólistákat Novák Csaba kíséri nagybőgőn és basszusgitáron. A két énekesnő, Farkas Ica és Nagy Niki, anya és lánya mellett Nagy István és fia is énekel, ők hangszereken is játszanak – összegezte Varga Viola. (MTI)