Háromnapos fatemplomfesztivál Magyarföldön

Az ökumenikus fatemplom felszentelésének évfordulója alkalmából háromnapos fesztivál kezdődik július 18-án a Zala megyei Magyarföldön.

A programok két helyszínen zajlanak majd: a fennsíkon emelt fatemplom a szakrális tematikájú kamaraprodukciók, visszafogottabb hangvételű előadások helyszíne lesz, míg a pajta oldalában felépített fedett szabadtéri színpad a mozgalmasabb, hangosabb, koncerteknek ad helyet. A koncertekkel párhuzamosan a kézműves műhelyben a gyermekeknek tartanak foglalkozásokat – mondta Gryllus Dániel, a fesztivál szervezője Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban fatemplomában tartott sajtótájékoztatón.

A Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész hozzáfűzte: a szabadtéri színpadon a Kaláka, Sebestyén Márta, Ferenczi György és a Rackajam ad koncertet. A fesztiválon felcsendülnek a Colombre Band, a Ghymes zenekar és Snétberger Ferenc gitárművész zenéi és dalai is.

A fatemplomban a fesztivál első napján a Juhász Gábor trió ad hangversenyt, majd Rátóti Zoltán Hermann Hesse Assisi Ferenc című művét olvassa fel. Szombaton Mécs Károly közreműködésével elhangzik a Hegyi beszéd, a tíz részre osztott dalsorozatot Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos adja elő. A kora esti órákban Micheller Myrtill és Pintér Tibor ad dzsesszkoncertet, majd Juhász Gábor koncertjével zárul a fesztivál második napja.

Rátóti Zoltán fesztiváligazgató kiemelte, hogy a vasárnap délelőtti ökumenikus istentisztelet nem a szokványos liturgiát követi. A szertartáson a fesztivál művészei – Sebestyén Márta, Rátóti Zoltán, Hunyadkürti György, Ferenczi György, a Rackajam és a Kaláka – verseikkel, dalaikkal különleges hangulatot, tartalmat, lelkiséget adnak az istentiszteletnek – fogalmazott a színművész.

A programokról bővebb információ olvasható a www.magyarfold-falu.hu internetes oldalon.

A fatemplom építése Rátóti Zoltánnak, a falu volt polgármesterének – a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatójának – kezdeményezésére kezdődött el a Zala megyei településen. Mújdricza Péter építész tervei alapján az “alapfát” 2009 májusának végén helyezték el az őrségi fennsíkon.

A templom építését a Nemzeti Színház jótékonysági gálaestjén befolyt bevételből, valamint magánszemélyek, vállalkozások és egy bank adományából finanszírozták. Több száz önkéntes – köztük asztalosmesterek, ácsok – segítették a megvalósítást.

A fesztivált a templom felszentelésének évfordulója alkalmából rendezik meg évről évre. (MTI)