Nagyszabású Szent István-kiállítás lesz Székesfehérváron

sztistvanNagyszabású kiállítást rendeznek augusztus 31-től december 8-ig a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban, ahol először lesz együtt látható Szent István három legnagyobb ereklyetartó hermája.

A 2013-as Szent István Emlékév egyik csúcspontjaként valósággá válik az a tárlat, amelyről 1938-ban a szakemberek is csak álmodni mertek: az első magyar király zágrábi, székesfehérvári és kalocsai ereklyetartó hermája is együtt lesz látható Székesfehérváron – mondta Smohay András, az intézmény igazgatója.

A különleges műtárgy-együttesnek további jelentőséget ad, hogy a mellszobor alakú ötvösremekek a világon ismert legnagyobb ereklyetartók közé tartoznak. A zágrábi ereklyetartó 2001-ben járt már Magyarországon, de együtt még sohasem voltak kiállítva.

A Szent István halálának 975. évfordulója alkalmából szerveződő tárlaton további 250 értékes műtárgy és egyedi installáció segítségével mutatják be első királyunk tiszteletének kimeríthetetlen gazdagságát. A kiállítási tárgyak az ország számos múzeumából érkeznek az egykori székesfővárosba, amelyek között ott lesznek az államalapító sírja körüli márványpadló darabjai, faragott kőtöredékek a király sírja környékéről. Könyvek, festmények, szobrok, ötvöstárgyak, és még reklámplakátok is szerepelnek a tárlaton.

Az István, a szent király című kiállítás idejére több mint 800 év után ismét visszatér Székesfehérvárra a bécsi Stephansdom Szent István ereklyéje.

Smohay András hangsúlyozta: a múzeum 600 négyzetméteres kiállítóterében megpróbálnak teljes képet nyújtani az államalapító király legendájáról, keresztelésének történetéről, a korona felajánlás és szentté avatásának körülményeiről is.

Az augusztus 31-től látogatható tárlatra magyar és horvát szerzők közreműködésével katalógus készül, amelyben részletes tanulmányok és leírások lesznek a kiállított tárgyakról. (MTI)