Barokk nappal tiszteleg híres püspöke előtt Sümeg

barokksumegHíres püspöke, Padányi Bíró Márton emléke előtt barokk nappal tiszteleg Sümeg szombaton.

A város barokk hagyományai Padányi Bíró Márton idejére vezethetők vissza: a püspök tette Sümeget a vallási élet egyik központjává, emléke előtt a város hagyományőrző programmal tiszteleg – mondta Tisler Anna, az önkormányzat sajtóreferense.

Szombaton immár másodszor rendez nagyszabású barokk napot a város a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ és Könyvtár, valamint a Püspöki Palotáért Közalapítvány együttműködésében. Az elsőt tavaly, Padányi Bíró Márton halálának 250. évfordulóján rendezték, akkor döntötte el a városvezetés, hogy évente barokk fesztivállal emlékezik meg a város felvirágoztatójáról.

Október 5-én délután a hivatalos megnyitó után a Bandiera zászlóforgató csoport ad műsort a püspöki palotában, majd a Szivárvány Táncegyüttes mutat be körtáncokat. Ezt követi a Mare Temporis Történelmi Hagyományokért Alapítvány The Playford Ball – Kora barokk táncok a 17. századból című előadása.

A Szivárvány Táncegyüttes udvarhölgyképzőt tart: a barokk táncosok az érdeklődőket a barokk kor elvárásai szerinti mozgásra, pukedlizni, meghajolni, táncolni tanítják, valamint kis történelmi játék keretében mutatják be, mesélik el, kik is voltak az udvarhölgyek és miként éltek.

A plébániatemplomban hatkor szentmise lesz, hétkor pedig Sebestyén Márta énekes ad koncertet ugyanott. A programot tűzzsonglőrök bemutatója zárja.

Szombaton egész nap kézműves foglalkozások, gyerekeknek szóló drámajátékok és kézműves bemutatók várják az érdeklődőket. (MTI)