Augusztus 20.: kenyérünnep a Sóstói Múzeumfaluban

Kenyérünnepet rendeznek augusztus 20-án, szerdán a Sóstói Múzeumfaluban, ahová a nemzeti ünnepen térítésmentesen léphetnek be a látogatók.

Kisgyörgy Tamás, a Nyíregyházához tartózó Sóstógyógyfürdőn lévő skanzen közművelődési munkatársa elmondta, hogy az aratás régi hagyományaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők, akiket 10 és 17 óra között várnak a múzeumfaluba.

Az intézmény gabonaházában 12 órától elevenítik fel a kézi aratás nehéz munkafolyamatait, majd a szárazmalomnál mutatják be az őrlést, a lisztkészítést. A dagasztásból is kivehetik részüket a látogatók, az anarcsi lakóház kemencéjében pedig egész nap sül majd az új kenyér, amelyet bárki megkóstolhat.

Úgy mint a falvakban valamikor, lesz hálaadó istentisztelet is: a skanzen temploma mögötti ligetes falurészen Kósa László református lelkész áldja meg az új kenyeret. A 14 órakor kezdődő szertartás után a jelenlévők közösen fogyasztanak majd az új kenyérből.

A gabona útját – az istentisztelet kivételével – az aratástól a kenyérsütésig, délután  ismét felelevenítik, hogy a később érkezők se maradjanak ki a múltidézésből.

Kisgyörgy Tamás tájékoztatása szerint szórakoztató programokat is szerveznek: délelőtt a Burattinó Bábszínház Vitéz László kalandjaival várja a legkisebbeket, délután pedig a skanzen kállósemjéni portáján szalmabálákból készített rejtekhelyen népmese-feldolgozásokat láthatnak, hallhatnak a látogatók. Emellett szekerezéssel, lovagoltatással, íjászattal, kézműves foglalkozásokkal, népi játszóudvarral és műhelybemutatókkal is várják az érdeklődőket.

Ezek mellett gasztronómiai bemutatót és népművészeti kirakodóvásárt is rendeznek augusztus 20-án a Sóstói Múzeumfaluban. (MTI)