Márciusban lesz az országos táncháztalálkozó

A legjelentősebb Kárpát-medencei tájegységek és a hazai nemzetiségek képviselőinek részvételével rendezik meg az országos táncháztalálkozót és népművészeti kirakodóvásárt március 28-29-én a Papp László Budapest Sportarénában. Március 27-én pedig előtáncházat tartanak a Fonó Budai Zeneházban.

Március 27-én Halljunk szót…! címmel a Fonó Budai Zeneházban tartanak koncerttel egybekötött előtáncházat.

A táncháztalálkozó első napja táncházak és bemutatók sorozatával indul a Budapest Sportaréna küzdőterén, a legjelentősebb Kárpát-medencei tájegységek és a hazai nemzetiségek felvonultatásával. A gyerekeket aprók táncával és kézműves foglalkozással szórakoztatják, délután jubiláló népzenei együttesek adnak műsort.

A szombat esti gálaműsorban fellépnek Magyarország kiemelkedő néptáncegyüttesei, hagyományőrző együttesei, valamint a határon túlról érkező népművészek. A programot hajnalig tartó Éjszakai bál teszi teljessé, amelynek idén is a Fáklya Klub ad otthont – közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó ügynökség.

A vasárnapi Aprók bálja különlegessége, hogy a küzdőtéren a gyermektáncosokkal együtt a közönség is részt vehet a táncokban. A húsvéti készülődés jegyében kézműves foglalkozásokat tartanak, valamint népi játékok, ügyességi versenyek, babakoncertek, “ínyenc táncházak”, népzenei és néptáncbemutatók színesítik a programokat.

A vasárnap esti gálaműsorban a Kossuth-díjas Csík zenekar és vendégei – Rúzsa Magdi, Dresch Mihály, Lovasi András, Lakatos Róbert és a Fitos Dezső Társulat – lépnek fel Novák Péter rendezésében.

A népművészeti kirakodóvásár mellett filmvetítések, hangszer- és fotókiállítások is várják az érdeklődőket.

Az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár – mint az egyik legjelentősebb hazai folklórfesztivál – a népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet seregszemléje, amelyen műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek- és felnőtt néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek működnek közre a Kárpát-medencei magyarság és a hazai nemzetiségek képviseletében.

A Táncháztalálkozó, mint az UNESCO-listán szereplő és hungarikumnak nyilvánított táncházmódszer nagy ünnepe, 2010-ben, a Magyar Fesztivál Szövetség első alkalommal meghirdetett pályázatán folklór kategóriában elnyerte a kiváló fesztivál minősítést.

MTI