Október 23.: forradalmi témájú városismereti séták a fővárosban

VILLAMOS_SLIDEAz 1956-os forradalom közelgő évfordulója alkalmából “mítoszoszlató” sétákat szervez októberben három alkalommal a Budapesti Aszfaltprojekt (BUPAP).

Eörsi László történész vezetésével október 13-án a Bem József tértől a Széna térig, október 20-án a Corvin közben, október 23-án pedig biciklivel járhatják be az érdeklődők a forradalom két hetének legfontosabb helyszíneit.

Miközben alapvető mozzanatok, szereplők nem közismertek, számos tévhit és legenda él a köztudatban az 1956-os forradalomról – vélik a szervezők. A BUPAP három sétája ezeket a mítoszokat szeretné eloszlatni a forradalom fontos színtereinek bemutatásával.

A Bem József szobortól induló séta a forradalom kirobbanásának és a végét jelentő pereknek a helyszíneit járja be. Eörsi László kitér többek között a koncepciós perek áldozataira, köztük Mansfeld Péter és Tóth Ilona sorsára, valamint az októberi események kirobbanását előidéző okokra is. A Széna téren egyebek mellett az akkoriban a tetőkről lövöldöző orvlövészek “munkáját” is rekonstruálják majd a szervezők.

A második nap túrája a Corvin közben és környékén zajló eseményeket eleveníti fel, a harmadik napon pedig a lincselésekkel és leszámolásokkal kapcsolatos tévhiteket oszlatják el.

A BUPAP sétáin való részvételhez regisztráció szükséges a www.bupap.hu oldalon. (MTI)