Halmos Béla Országos Népzenei Találkozó: több mint száz produkció

Halmos Béla Országos Népzenei Találkozó

Több mint száz produkcióval lépnek színpadra október 4-5-én a XVI. Bonyhádi Népzenei Találkozó résztvevői, a kétnapos rendezvényt idén Halmos Béláról, Széchenyi-díjas népzenészről nevezték el.

A Vörösmarty Mihály Művelődési Központban rendezendő találkozón szombaton és vasárnap hangszeres és ének kategóriában, két korcsoportban 117 előadó lép fel, javarészt fiatal, 16 éven aluli előadók – mondta Prikk Orsolya szervező.

A legtöbben szólóénekkel jelentkeztek, a hangszeres produkciókat furulyán, hegedűn, citerán, cimbalmon adják elő, de koboz és duda is megszólal egy-egy műsorszámban – tette hozzá. A találkozó programjában mások mellett moldvai, somogyi és oláh cigány dallamok szerepelnek.

A Pécsről, Keszthelyről, Békéscsabáról, fővárosi zeneiskolákból és más városokból érkező előadókat négytagú szakmai zsűri – Dévai János, Eredics Gábor, Mohácsi Albert és Juhász Katalin – értékeli, a legjobbak nívódíjat és kiemelt nívódíjat kapnak. A szombat esti táncházban a Dűvő zenekar mellé az eddigi szokások szerint a találkozóra érkezett zenészek is csatlakoznak.

A kétévente meghirdetett népzenei találkozót Halmos Béla (1946-2013) iránti tiszteletből nevezték el a népzenészről és népzenekutatóról, aki egyik elindítója volt a harmincéves múltra visszatekintő bonyhádi rendezvénynek. (MTI)