Borotválós asszonyfarsang Parádsasváron

Szombaton ismét megrendezik a “borotválós asszonyfarsangi” felvonulást a Heves megyei Parádsasváron. A farsangon a helyi szokás szerint az asszonyok többsége férfinak öltözik és fából készült hatalmas borotvájukkal adományért, jelképesen megborotválják a férfiakat.

A szervezők közlése szerint Parádsasvár – és vele együtt a Borotválós Asszonyfarsang – a mintegy 300 éves múltra visszatekintő üveggyártásnak köszönheti létét.

Felidézték: 300 évvel ezelőtt az üvegfúvó mesterek zömmel külhonból, elsősorban szlovák területről érkeztek, magukkal hozva népszokásaikat, közöttük az asszonyfarsangot is. Ez a nap az asszonyok napja volt, akik az esti “macskabálra” valót a férfiak jelképes megborotválásával gyűjtötték össze.

Maskaráikhoz gyakran férjük ruháit használták, bekormozták az arcukat és bajuszt festettek, hogy felismerhetetlenek legyenek. A borotválás, a szimbolikus hatalomátvétel, eszköze a fából készült borotva, a szappan gyakran csak jégcsap, a pamacs nyúlláb vagy disznósörény volt. Púderként lisztet használtak, a munka végeztével pedig tükör helyett lyukas szitát, vagy szakajtót mutattak.

A farsangi menet szombaton 10 órakor indul a település kultúrháza elől, ezzel egy időben kirakodóvásárt is tartanak, este 7 órától pedig bál zárja a programot. Az érdeklődőket napközben az Art Glass Parád Kft. helyi üvegfújó manufaktúrája is várja, ahol a vendégek kipróbálhatják az üvegfújást, akár saját poharat is készíthetnek.

MTI / MTI Fotó: Komka Péter