Autó-motor Tuning Show: A pedálos Moszkvicstól a nulláról felépített versenyautóig

Az emberek többségének az autó csak egy közlekedési eszköz. Időnként tankolni kell bele, néha szervizbe kell vinni, a fenntartása pénzbe kerül. Cserébe gyors, hatékony utazást biztosít, beleférnek az utasok és a csomagok, megvéd az esőtől és a hótól (jó esetben). Az autó azonban sokkal több egy guruló acéldoboznál. Ha a napilapokban több százezren kíváncsiak arra, hogy milyen jövőt látnak a csillagok állásában az asztrológusok, talán van értelme az autókban is meglátni azt a munkát és kreativitást, amit beletettek.


Erre a legjobb hely az AMTS, ahol mindenre van példa. A nulláról felépített versenyautótól a sok hangszórós hangnyomás-bajnokon át egészen az utolsó csavarig gyári állapotra felújított veteránig mind megtalálható. Ez a kiállítás méretén is meglátszik, az egész Hungexpo tele volt, a kültéri parkolót is beleértve. A nézőket színpadi előadások, különféle versenyek, országos autó- és motorsport-események szórakoztatták. A legnagyobb, és egyben legnépszerűbb pavilon a tuningautóké volt.

amts-01amts_02
A bejárat mellett közvetlenül távirányítós autók versenyeztek. A bolti játékokkal ellentétben ezeket kétütemű benzinmotor hajtja, teljesítményben és árban is két-három nagyságrenddel feljebb vannak. A pálya kanyargós volt, és voltak benne ugratók is, de az autók jól bírták az egész napos nyúzást.

amts_03amts_04

Ezt a messziről átlagosnak tűnő kettes Golfot egy V8-as BMW motor hajtja a hátsó keréken. Ez leírva egyszerűnek hangzik, de az igényes megvalósítás sokkal nagyobb kihívás, mint amilyennek elsőre tűnik, mert az autó eredeti felépítése teljesen más.
amts_05Az eddig főleg cementszállító munkásautóként ismert Ford Sierra egyre népszerűbb. Főként a hátsókerék-hajtás miatt, de a benzinmotorok is viszonylag könnyen tuningolhatók. Persze nem annyira könnyen, mint azt sokan gondolják, mert egy profi versenyautó megépítése legalább két év, márkától függetlenül.

amts_06
A Nissan R34 GTR egy érdekes jelenséget kelt az autórajongók között. Eredetileg csak Japánban árulták, és az Egyesült Államokba máig tilos importálni a környezetvédelmi szabályok miatt. A legnagyobb rajongótábora mégis Amerikában van, szerintem pont az elérhetetlensége miatt. Soros hathengeres motorja mind a négy kerekét hajtja. A japán szabályok miatt 276 lóerőre korlátozott teljesítménye tuninggal akár meg is ötszörözhető.

amts_07A Corvette C3-at sokat kritizálták gyenge menetteljesítménye miatt, de ilyen formák mellett ez senkit sem zavar. A Ladára gondolok, természetesen.

amts_08Az NSX a bizonyíték arra, hogy a Honda is képes olyan jó szuperautót készíteni, mint a patinás olasz gyárak. A legnagyobb közhely, amit el lehet mondani róla, hogy a fejlesztésben Senna is részt vett. Az azonban sokkal érdekesebb, hogy Quentin Tarantino Ponyvaregény című filmjében is szerepelt, de valamiért egy V8-as amerikai autó hangját keverték alá, pedig valójában V6-os motor van benne, egyáltalán nem rossz hanggal.

amts_09A Mazda RX-7 technológiailag nagyon érdekes. A motorja nem hagyományos Otto-motor, hanem úgynevezett Wankel-motor. Nincs benne sem dugattyú, sem henger, de még szelepek sem. A működését csak videóról lehet megérteni, de úgy sem könnyű. Gyorsabban elkopik, mint az Otto-motor, többet is fogyaszt, és az olajfogyasztása is jelentős, de ugyanolyan teljesítmény mellett sokkal könnyebb, ez pedig versenypályán nagy előny.

amts_10Az idei év nagy divatja a Stance. A japán eredetű irányzat lényege a látványosan kifelé dőlő, szép felni, igényes részletek és a gyárias karosszéria, porig ültetve, szigorúan tökéletes, általában egyszínű fényezéssel. Nem néz ki rosszul, de ez a fajta átalakítás erősen a használhatóság rovására megy. Én inkább maradok a ronda-de-megy-mint-az-állat stílusomnál.

amts_11
A Porsche Cayman levelibéka-formájához illik a zöld szín.

amts_12amts_13A Rat stílus már tavaly is erősen képviseltette magát, de idén még rátettek egy lapáttal. Vagy csak a természetes erózió volt?

amts_14A Lancia Delta HF Integrale az egyik legbrutálisabb kinézetű autó, amit valaha gyártottak. Nem szép, de látszik rajta, hogy a tervezőt nem is ez motiválta. A 80-as évek végén és a 90-es években komoly ralisikereket értek el ilyen autók kormánya mögött, és ez az utcai verzión is érezhető.

amts_15Idén már 60 éve, 1955-ben mutatták be a világ legforradalmibb autóját, a Citroën DS-t (déesse: istennő franciául). Formájában és technológiájában is a kortársai előtt járt. A vevők teljesen megőrültek érte, az első nap 12 000 darabot adtak el belőle. Charles De Gaulle is egy ilyennek köszönheti az életét, a különleges futómű miatt még négy kilőtt gumival is el tudtak menekülni a merénylők elől.

amts_16Katonatörténetek gyakori szereplője a kétéltű Luaz, ami a vízben a kerekeivel hajtja magát előre. Volt belőle olyan változat is, amit akár ejtőernyővel is ki lehetett dobni egy repülőből. Szerencsére nem volt szükség rájuk.

amts_17Egy nagy felnis, aranyozott gallytörős Hummerről nem éppen a visszafogott vagy ízléses szavak jutnak az eszembe, de nem az én autóm.

amts_18A 928-as Porsche szakított a hagyományokkal, a 911-essel ellentétben ez nem farmotoros volt. Ezt nem nézték jó szemmel a vevők, pedig ez a kialakítás műszakilag sokkal előnyösebb, és a mindennapokban is használhatóbb.

amts_19amts_20

Bőrözött villáskulcs, kijelző a bőrözött motortérben, és lila kerekű, farmerba burkolt gördeszka az alján monitorral, mert miért ne?

amts_21A pedálos Moszkvicsok előretörése nem lassult le, most már mindenütt ott vannak, akár tuningolva, akár újszerűre felújítva.

amts_22Ilyen, egyszerre szép és csúnya belteret csak az amerikaiak tudnak csinálni. Corvette C3.

amts_23A új Citroën C4 Cactus körül mindig tömeg volt, nem véletlenül. A külsejét meghatározzák azok a hatalmas, puha, színes műanyagbetétek, amik megvédik az autót a kisebb ütközésektől, a bevásárlókocsiktól vagy akármi mástól, amit a fényezett fémben kárt tehet. Gyakorlatilag az egész autó egy nagy lökhárító. Mindenki odament hozzá, hogy megnyomkodja az oldalát, ezért nem is sikerült róla külső fényképet készíteni.

amts_24Egy ilyen épített choppert nehéz nem észrevenni. A napszemüveg kötelező, a szemünk épsége érdekében.

amts_25A Triton egy nem létező motor. A brit Café Racerek között a Norton Manx vázába szerelt Triumph blokk egy jó párosításnak bizonyult, ezért sok készült belőle. Mind egyedi, nem sorozatban készült: mindenki magának rakta össze.

amts_26A motoros részleg nem volt erős idén, a tavalyihoz képest feleannyi motor volt, de a motoros ruházat és felszerelésboltok standjai kitöltötték a rendelkezésre álló helyet. Személyes kedvencem a Suzuki RV125 Van Van.

amts_27Volt viszont használtmotor-börze, ahol akár a képen is látható, svájci postától leselejtezett utánfutós Piaggio Liberty-re is szert tehettünk. Jelentős kedvezménnyel lehetett motoros ruházatot és felszerelést is vásárolni.

amts_28Volkswagen Bogár alapú hot rod az Állami Elmegyógy és Intézet szolgálatában.

amts_29Meglepő módon Magyarországon is van piaca a trike-oknak, még ha nem is nagy. Németországban sorozatban gyártják őket, és az otthon összerakottakkal ellentétben a végeredmény nem olyan lesz, ahogy éppen sikerül.

amts_30Hidrografikával bármilyen mintát rá lehet húzni majdnem akármire.

amts_31Az új Audi TT Magyarországon készül, Győrben.

amts_32amts_33

Ezért akkora munka egy profi versenyautó megépítése: reggeltől estig bírnia kell az intenzív használatot. Az ugyanis nem szerencsés, ha a versenyzés helyett alkatrészért rohangálással vagy szereléssel telik el a versenyhétvége, de már egy kisebb műszaki hibán is elúszhat a bajnoki cím.

amts_34Nincs olyan rendőr, aki ne venné észre erről a Simsonról, hogy nem 50 köbcentis. De olyan sincs, aki utolérné, a turbós Honda blokkal legalább 120 lóerős, de inkább több.

amts_35Korhű versenyautót építeni még nagyobb munka, mint restaurálni egy autót, mert a régen is nehezen beszerezhető alkatrészek most még ritkábbak. Szerencsére az internet megkönnyíti a keresést, máskülönben lehetetlen lenne a megfelelő alkatrészek megtalálása.

amts_36A nagyvasak rajongói sem maradtak látnivaló nélkül, a veterán Ikarusok mellett Csepel és Zil teherautók álltak, a parkolóban pedig egy csuklós partybusz is állt a Ford bigfoot mellett.

Az idei AMTS minden eddiginél nagyszabásúbb volt, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a tavalyin mindent, amit akartam, le tudtam fotózni, idén pedig csak körülbelül a harmadát. Úgy, hogy a látogatói parkolóba be sem mentem, pedig ott is voltak érdekes autók és motorok. A programoknak is csak egy kis részét tudtam megnézni, de még így is bőven elég volt.

Hogy mi a tanulság?

  • belefér a huszadik hangszóró, csak akarni kell
  • mindenki vegyen Csontitól autót, mert kell a pénz
  • most már van „könnyű” Harley (250 kg)
  • nem lett volna haszontalan egy profi fényképezőgép
  • létezik Ferrari fékes Volkswagen Golf
  • a Gymkhana menő
  • be tudok ülni egy Piaggio Ape-ba, de nem kényelmesen
  • vannak rajtam kívül mások is, akik másfél méteres autóalkatrészekkel utaznak a buszon.

Az átalakított vagy felújított autók és motorok közös jellemzője, hogy soha nincsenek teljesen készen, de ha mégis, akkor nem határidőre. A tizedik AMTS-t sokan határidőnek jelölték meg a naptárukban, ezért biztos vagyok benne, hogy jövőre még több új látnivalóra számíthatunk. Ha addigra elkészülnek.