Múzeumok éjszakája: egy 1934-es Maybach Zeppelint mutat be a Közlekedési Múzeum

A világ egyik legritkább luxusautójának számító Maybach Zeppelin egy 1934-ben készült példánya érkezett a Közlekedési Múzeumba kedden. A felújított autóritkaság, amelynek érkezését a Múzeumok éjszakájához időzítették, mostantól a múzeum állandó kiállításában látható.

A 80 éves luxusautó évtizedek óta a Közlekedési Múzeum tulajdona, de egy legenda miatt sokáig nem volt kiállítható, később pedig már nem volt megfelelő állapotban – közölte a múzeum.

Felidézték, hogy az egykori szóbeszéd szerint az autót Horthy Miklós kormányzó kapta ajándékba Hitlertől, ezt azonban cáfolták a kutatások. Mások szerint József főherceg vagy a Weiss család tulajdonában volt, a háború után pedig egy ideig Péter Gábor az ÁVH vezetője használta, de ezekre sincs semmilyen bizonyíték.

A járművet az elmúlt években restaurálták, kiállítható állapotba hozták, és most a Múzeumok éjszakája alkalmából mutatják be a közönségnek.

A Maybach autógyár 1929-ben mutatta be az első 12 hengeres motorral készült DS (Doppel Sechszylinder) típusát, 150 lóerős motorral. Később a motor teljesítményét 200 lóerőre emelték, a kiállított autó is az erősebb változatból való, maximum sebessége óránként 160 kilométer.

A Zeppelinek ára 36 ezer birodalmi márka körül volt, miközben olcsóbb típusai 15 ezer márkába kerültek, egy “középkategóriás” BMW-t már 5000 márkáért meg lehetett vásárolni.

A Maybach gyár 20 év alatt nagyjából 1800 gépkocsit gyártott, ennek töredéke volt csak a 12 hengeres motorral készült típus. Ma 152 fennmaradt Maybach gépkocsit tartanak nyilván a Maybach Archívumban. (MTI)