Baglyas Erika házikóperselyei kiállításon

Baglyas meghivo egyben copyAz adományozás és annak pszichológiája a központi gondolatköre Baglyas Erika Jó előre gondoljon a jövőjére! című installációjának, amely a Park Galériában csütörtöktől látható.

A MOM Parkban hat éve működő Park Galéria helyszínére tervezte Baglyas Erika installációját, amely a Kádár-korban minden háztartásban megtalálható, házikó formájú perselyekből áll. A hely- és helyzetspecifikus munkában a kis házikók kéményein keresztül lehet bedobni az adományokat. A kicsiny ház nem szedhető szét, a benne összegyűlt pénz örökre bezárva marad, így válik a műalkotás részévé – olvasható a galéria tájékoztatójában.

Az összegzés szerint a szegények a szegényekért, a szegények a gazdagokért, a gazdagok a gazdagokért, a gazdagok a szegényekért feliratú kordonokkal körbevett perselyházikó mérete kérdéseket vet fel a nézőben. Többek között azt, hogy mi értelme van egy olyan háznak, amelyben nem lehet lakni? Egyúttal reflektál arra is, hogy sokszor olyan dolgokat vásárolnak meg az emberek, amelyre valójában nincs is szükségük.

A kordonszalagok egyrészt elválasztják a nézőt a műalkotástól, másrészt megvédik a kiállított tárgyat. A házak metaforaként is értelmezhetők: a bankok hasonló szlogenek segítségével – mint a tárlat címe – naponta bombázzák az embereket a különböző lakástakarékbetét-lehetőségekkel, az otthonteremtő hitelekkel vagy a fiataloknak szóló fészekrakó programokkal.

Baglyas Erika 2001-ben végzett a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán vizuális nevelőtanári szakon. 2008 óta a Magyar Képzőművészeti Egyetemen doktori iskolájának hallgatója.

A művész 2001 óta fotó-, video- és tárgyinstallációkat, valamint performanszokat hoz létre kiállítóterekben, köztereken vagy alternatív helyszíneken. Munkáiban gyakran foglalkozik szociológiai, pszichológiai vagy filozófiai jelentésrétegekkel bíró témákkal.

A tárlat 2014. január 5-ig tart nyitva. (MTI)