60. Országos Függetlenfilm Fesztivál Siófokon

A Magyar Független Film és Video Szövetség május 15. és 18. között rendezi meg a jubileumi, 60. Országos Függetlenfilm Fesztiválját, amelyre 148-an neveztek be alkotásaikkal – számolt be Győri Csilla fesztiváligazgató.

A fesztiválra a 2012 szeptembere után készült független, nem megrendelésre gyártott filmekkel lehetett jelentkezni, műfaji kötöttségek nélkül április 4-ig. A nevezett filmekből ötfős előzsűri válogatta ki azt a 62 alkotást, amelyet levetítenek a fesztivál pénteki és szombati napján a versenyprogramban. A fődíj 500 ezer forint lesz, a díjalap 1,5 millió forint.

Győri Csilla beszámolója szerint a szövetség éves mustrájára az ország legkülönbözőbb területeiről érkeztek filmek, emellett neveztek alkotásokat a határon túlról is. Mivel a tavalyi fesztivál szponzor hiányában elmaradt, idén a korábbiaknál többen, 148-an neveztek. A versenyzők életkora nagy szórást mutat, hiszen akad az alkotók között olyan, aki elmúlt már 70 éves, és akad olyan is, aki még nem töltötte be a 16. életévét – közölte az igazgató, aki szerint a beküldött alkotások tükrözik az alkotók pénzügyi lehetőségeit is.

Mivel az utóbbi időkben főként a nagyjátékfilmek kaphattak támogatást, a pénzigényes animációs filmek vagy dokumentumfilmek száma csökkenést mutat, viszont nőtt a fikciós, vagyis kitalált történetekre épülő kisjátékfilmek száma – mutatott rá Győri Csilla.

A helyszínről elmondta, hogy a szövetség mindig vidéken rendezi meg a fesztivált, Siófokra a város nyitottsága, támogatása, adottságai és jó megközelíthetősége miatt esett a választás.

A helyi Kálmán Imre Kulturális Központban megrendezendő, filmvetítésekkel és egyéb kulturális programokkal, kiállításokkal, országos pálinkaversennyel tarkított fesztivál utolsó napján tartják az eredményhirdetést. A zsűri tagjai: Dávid Ferenc szociológus, a Kék Pont Alapítvány munkatársa, Buglya Sándor rendező, operatőr, a szövetség tiszteletbeli elnöke, Kerényi György újságíró, Pálos György filmkészítő, tanár és Zomborácz Virág forgatókönyvíró, rendező. A fővédnök Balázs Árpád, Siófok polgármestere, valamint Varga Imre szobrászművész. A szervezők 200-250 érdeklődőre számítanak.

A négynapos, a Nemzeti Film Alap támogatásával megrendezendő fesztiválra a belépés ingyenes. A rendezvény programjáról további információ a www.mafsz.hu oldalon található. (MTI)