Parevo 2.0: dokumentumfilm-fesztivál a visegrádi országokról

Pénteken kezdődik a Parevo 2.0 Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál a budapesti DokuArt moziban. A vasárnapig tartó ingyenes vetítéssorozat alkotásai a visegrádi országokkal (V4), Csehországgal, Lengyelországgal, Magyarországgal és Szlovákiával foglalkoznak a rendszerváltás és az azóta eltelt 25 év tükrében.

A háromnapos seregszemle tizenhat filmje a kelet-közép-európai demokratikus átmenetet, a gazdasági rendszerváltást és az azóta eltelt 25 évet mutatja be – közölték a szervezők.

Mint írják, a fesztivál programját tematikusan állították össze, a műsorra tűzött alkotások az 1989-es rendszerváltás mindkét arcát megmutatják: a demokrácia és a lehetőségek megteremtését, valamint a vesztes társadalmi csoportok mindennapjait is.

Mind a négy visegrádi országból egy-egy dokumentarista film enged betekintést – sok eredeti, ma már elfeledett felvétellel – abba, hogy miként zajlottak le a politikai rendszerváltások a térségben.

Külön blokkban mutatják be azokat a filmeket, amelyek az 1989-es generáció egy-egy szereplőjének életén keresztül elevenítik fel az elmúlt 25 év történetét, valamint amelyek a politika és a morál kérdését járják körül. Néhány film pedig a rendszerváltás egyértelmű veszteseinek sorsát mutatja be – olvasható a dokumentumban.

Az eseménysorozatot Nagy Ernő filmrendező és Mitrovits Miklós történész nyitja meg pénteken. A fesztivál a cseh Forradalom lányai című filmmel veszi kezdetét, ezután a lengyel Maria Zmarz-Koczanowicz A ’89-es nemzedék című 61 perces dokumentumfilmjét vetítik.

Szombaton mutatják be többek között Révész B. László ’89 hónapról hónapra: január című mozgóképét és szintén szombaton láthatja a közönség a rendező Az idő sodrában – Nádudvari krónika 1988-2008 című alkotását.

Vasárnap Csak egy kis propaganda címmel mutatják be Marek Kubes szlovák rendező dokumentumfilmjét, valamint többek közt Zsigmond Dezső Három királyok című alkotásának első részét A rákok királya címmel.

A vetítéseket beszélgetések is követik, amelyeken történészek, szociológusok és a filmek alkotói vesznek részt.

Mint írják a Parevo 2.0 projekt legfontosabb célja, hogy “elősegítse a visegrádi országokban annak a társadalmi gondolkodásnak a fejlődését, amely a történelmi tények értelmezését eltávolítja az aktuális politikai erőtértől, s ezzel segíti a demokratikus európai társadalmi és történelmi tudat megerősítését”.

A tervek szerint a Parevo 2.0 Dokumentumfilm Fesztivál alkotásai Budapest mellett Gdanskban, Prágában és Pozsonyban is láthatóak lesznek.

MTI