Országos Könyvtári Napok: Debrecenben már ma elkezdődnek a programok

könyvtári napok fejlécDebrecenben már október 7. előtt két nappal, szombaton elindul az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozata; Hajdú-Bihar megyében 19 helyszínen mintegy 140 program várja a könyvtárakba látogatókat.

Fábián Janka írónővel tartandó író-olvasó találkozó nyitja szombaton a programokat Debrecenben, a frissen felújított Újkerti Könyvtárban – mondta el Csontosné Skara Ilona, a fenntartó Méliusz Könyvtár igazgató-helyettese a könyvtári napok pénteki beharangozó sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: a programok és a helyszínek számát tekintve országosan az élbolyban vannak, és céljuk, hogy megyeszerte növeljék a könyvtárba beiratkozók, az új olvasók számát.     Idén az emberi kapcsolatok lesznek a középpontban: az író-olvasó találkozók mellett nagy hangsúlyt kapnak a mentálhigiénés és a kommunikációval foglalkozó programok – mutatott rá.

Kovács Béla Lóránt, a Méliusz Könyvtár igazgatója a városi könyvtárak kiváló szakmai együttműködését emelte ki, hiszen a Méliusz által összefogott hálózaton túl a Debreceni Egyetemnek (DE) és a Református Kollégiumnak is jelentős gyűjteménye van. Hozzáfűzte: ez nemcsak könyvtárak közötti összefogás, hanem tágabb intézményi együttműködés a város, az egyetem és a református egyház között.

Az igazgató közölte: a megújult, 600 négyzetméteres Újkerti Könyvtár a humán tudományok és az idegennyelvű irodalmi gyűjtemény központja lesz a hálózatukban.     Virágos Márta, a DE könyvtárának igazgató-helyettese szerint Debrecen jelentős oktatási és kulturális központként a régió közművelődésében is vezető szerepet vállal. Az egyetemi könyvtár programjai közül a Giuseppe Verdi születésének 200. évfordulójára szervezendő előadásokat és ünnepi koncertet emelte ki, valamint egy hátrányos helyzetű gyermekek szövegértési fejlesztését célzó projektjük záró eseményeit időzítették a könyvtári napokra.

Szentei Tamás, a debreceni önkormányzat kulturális osztályvezetője azt mondta: a könyvtárak meg tudták találni helyüket a 21. század kihívásai között. Nem mondható el a kultúra minden területéről, hogy a legkorszerűbb technikákat alkalmazva, a társadalmi igényeknek megfelelve tud működni, de a könyvtári hálózat remekül helytáll – fogalmazott.     A könyvtári napok programjai kiemelt figyelmet fordítanak az iskolásokra, több helyen is lesznek könyvbemutatók, versolvasás, előadások, október 13-án, vasárnap pedig egész napos nyitva tartással zárják a hetet Debrecenben és más hajdú-bihari településeken. (MTI)