Fotóutca Fesztivál a Capa Központban és a Mai Manó Házban

Fotóutca Fesztivál

Most garantáltan még közelebb kerülhetsz a kortárs művészet egyik legnépszerűbb ágához, a fotográfiához!

2014. október 9-12. között meghosszabbított nyitva tartás mellett, belépődíj nélkül, egész nap ingyenes programokkal várják a fényképezés, a fotográfia iránt érdeklődőket a Nagymező utcában, a Capa Központban és a Mai Manó Házban a CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál alatt.

A Mai Manó Házba a belépés, illetve a programokon való részvétel ingyenes!

A Fotóutca Fesztivál ideje alatt díjmentesen látogatható kiállítások.:

14:00–23:00
120 ÉVES A MAI MANÓ HÁZ
kiállítások
kurátor: Kincses Károly | Mai Manó Ház

I. emeleti kiállítótér
Vissza a műterembe!
Mai Manó cs. és kir. udv. fényképész retrospektív kiállítása

Mai Manó 1894-től haláláig, 1917-ig használta és lakta a házat. Évente hozzávetőlegesen 3-4 ezer felvétel készült a műteremben, ez, a huszonhárom év alatt majd hatvanezer fényképet jelent. Bár csak a töredéke maradt fenn, azért ez tekintélyes életmű. Ebből válogattuk azt a háromszázat, melyet most megmutatunk. Láthatókká lesznek a tizenkilencedik század vége, huszadik század eleje emberei, akik közül bármelyik lehetett volna nagyapánk, dédapánk. Látjuk a másságukat, öltözéküket, azokat a pózokat, ahogy és amit üzentek akkor nekünk.

II. emeleti kiállítótér
Újat régivel
Kortárs fotók történeti eljárásokkal

Szerencsére a digitális fényképezés mindent elsöprő szökőárja meghagyott bizonyos területeket a fotóművészet területén, s egyre több azoknak az alkotóknak a száma, akik elégedetlenek lévén a szoftvermérnökök által tálcán kínált képlétrehozási lehetőségekkel, visszatérnek az analóg fotóhoz. S ha már visszaléptek egyet, akkor mindjárt kettőt is, mert kipróbálták, s tökéletesítik a múlt archaikus eljárásait, és most a dagerrotípián, antrakotípián, cianotípián, nedves kollódiumos lemezeken, s egyebeken mutatják meg mai világunk őket érdeklő részét. A hihetetlenül érdekes képek mellett az eljárások rövid leírásaival is találkozhatnak majd a látogatók.

Mai Manó Galéria és Könyvesbolt
Andrássy – Nagymező sarok
Utazás a Fortepannal 1896 – 1986 között

A Fortepan.hu az egyik legjelentősebb fotográfiai felület és vállalkozás az utóbbi évek magyar fotográfiájában. Természetesnek látszik, hogy több tízezres gyűjteményéből olyan képeket válogattunk, melyek segítségével megmutatjuk a 120 éves Mai Manó Ház szűkebb és kicsit tágabb környezetét az idők változásával.

Könyvesbolti kedvezmény
A Fotóutca Fesztivál ideje alatt a Mai Manó Galéria és Könyvesbolt minden 5 ezer forint feletti vásárlás esetén egy maimanós vászontáskát, 10 ezer forint felett pedig egy Mai Manó életéről szóló, gazdagon illusztrált fotóalbumot ad ajándékba

Október 9-én a program a Hangolás című koncerttel nyílik meg, amelyen fotográfusokból álló zenekar ad műsort a közönségnek a Capa Központ rendezvénytermében, ezt a Dresch Quartet fellépése követi.

Részletes program a kiállítótér honlapján (http://maimano.hu/esemenyek/20141009_fotoutca/index.html) olvasható.