Nemzetközi harcászati és military fesztivál Izsák mellett

Nemzetközi harcászati és military fesztivált rendeznek májusban az Izsák melletti Biczó csárda 120 hektáros területén.

Kovács Imre, Kunszállás polgármestere, a május 23. és 25. között rendezendő „military hipster” fesztivál főszervezője elmondta, hogy a rendezvényen kiemelten foglalkoznak az első világháborúval kitörésének 100. évfordulója alkalmából.

Ismertette, hogy Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban évtizedek óta rendeznek a military fesztiválhoz hasonló rendezvényeket, amelynek köszönhetően ott már kialakult egy „military hipster” életérzés. Nem kisebb célt tűztünk ki magunk elé, mint azt, hogy létrehozzuk a környező országok legkomplexebb, legnagyobb alapterületen szerveződő szabadidős military, sport témájú rendezvényét – fogalmazott.

A rendezvény fővédnökségét Hende Csaba honvédelmi miniszter vállalta.  Kovács Imre, aki a „hivatalban” lévő kiskun kapitány, hangsúlyozta, hogy a fesztivál idején felelevenítik a kun harcászati hagyományokat is.

Az első magyarországi military fesztiválra már 82 civil szervezet és 28 magángyűjtő regisztrálta magát a www.hmfest.hu honlapon. Nyugat-Európa több országából már jelezték részvételüket.

Kovács Imre a társrendezvények közül kiemelte a veterán gépek seregszemléjét, de nagy érdeklődésre tarthat számot a harci járművek rally versenye, amelyen régi UAZ és GAZ 69-es járművek indulnak. Eddig 30 jármű nevezett a versenyre.   A főszervező hangsúlyozta: a parádé keretjátéka nem más, mint egy vidám hétvégi „laktanyai lét”, amelyhez a szlogen is stílszerű: „Sorozd be magad 3 napra te is katonának!”  (MTI)