Gyüttment Fesztivál: “az aszfalt nem az, amibe gyökeret tudnánk ereszteni”

Immár harmadjára, augusztus 24–27. között ismét megrendezik a vidéken újrakezdő, környezettudatos vidéki életet és értékrendet választó, tájba illeszkedő emberek, a Lesz-Gyüttmentek és Már-Gyüttmentek  éves nagy találkozóját, a Gyüttment fesztivált ezúttal a Vas megyei Oszkón, ott is a szőlőhegyi pincesoron.

“Mi, a vidéken újrakezdők, a környezettudatos vidéki életet, értékrendet választók, tájba illeszkedők azért találkozunk, hogy egymással megosszuk, kicseréljük tudásunkat, tapasztalatainkat, mindezt fesztivál környezetben, fesztivál hangulatban. A közel kétszáz, a vidéken újrakezdéshez kapcsolódó előadás, program mentén egyesületek, alapítványok, közösségek mutatkoznak be, de egyéni utak, választások és azok eredményei is megismerhetők. Egy helyszínen, négy nap alatt elérhető minden tapasztalati úton szerzett tudás, amire a komfortzónán túl szükséged lehet. Gyere!

Gyüttment, a felelősségteljes fesztivál

Idén Zéró Hulladék fesztivállá alakultunk, azonban a felelősségteljesség fogalmát – és megvalósítását – nem merítjük ki a hulladék minimálisra csökkentésében. Szemünk a természeti környezet mellett a társadalmi környezet megóvásán is ott van, de mit is jelent ez a gyakorlatban?

Felelősségteljes gazdasági szemlélet. A fesztivál egyik célja, hogy a helyiek, azaz az eseménynek otthon adó település és környezetének lakói számára is jobb körülményeket biztosítsunk. A Zéró Hulladék és a Zéró Kilométer elvének megfelelően a fesztiválon kapható ételeket, italokat helyi termelőktől szerezzük be, és kizárólag csomalogásmentes formában vesszük át a termékeket.

Támogatjuk a helyiek jólétét segítő kezdeményezéseket, a fesztivál körüli teendőkbe pedig a helyi közösséget is bevonjuk, így ők is extra bevételekre tehetnek szert. A programok összeállítása során is arra törekedtünk, hogy megismerhessétek a helyi embereket, a helyi szokásokat, valamint a helyi kultúrát és kulturális örökséget.

Felelősségteljes utazási szemlélet. A felelősségteljes, azaz környezetkímélő közlekedési formákat támogatjuk: a lóháton érkezők ingyen vehetnek részt a fesztiválon, a kerékpárosok számára kedvezményes jegyárat biztosítunk, valamint létrehoztunk egy telekocsi csoportot is, hogy utasok és sofőrök könnyebben megtalálják egymást. Ha a fenti közlekedési formák közül választotok, máris tettetek egy lépést affelé, hogy csökkentsétek az utazásból fakadó környezeti terhelést.

Felelősségteljes szórakozási szemlélet. Fesztiválozni jó dolog, de még jobb úgy, hogy közben nem okozunk környezeti károkat! Ezért komposztáljuk az ételmaradékokat, ezért állítunk fel komposztbudikat, ezért használunk megújuló energiaforrásokat, és ezért adunk meg nektek is minden segítséget a felelősségteljes fesztiválozáshoz, de a ti közreműködésetekre is szükség van hozzá. Például spóroljatok a vízzel, lebomló tisztálkodási szereket használjatok, és ne hozzatok csomagolással ellátott termékeket a fesztiválra.”

Forrás: http://gyuttmentfesztival.hu ; https://www.facebook.com/gyuttmentf