Első alkalommal rendezik meg a bihari táj napját

bihari_táj Napja_plakat1200Első alkalommal rendezik meg szombaton a bihari táj napját Biharugrán és a település közelében lévő madárvártán. A rendezvény célja bemutatni a bihari táj környezeti és kulturális értékeit, valamint európai hírű madárvilágát.

Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója elmondta: a rendezvény célja bemutatni a bihari táj környezeti és kulturális értékeit, valamint európai hírű madárvilágát a tájegységben élő embereknek. Májusban különösen sokszínű a bihari táj élővilága, a madarak ilyenkor fészkelnek, a fokozottan védett vízi és pusztai növények virágban pompáznak.

Kiemelte: a rendezvényre meghívást kaptak a települések polgármesterei, akik szakmai program keretében kapnak tájékoztatást a nemzeti park feladatairól, munkájáról és a tájegység ritkaságnak számító természeti értékeiről. A nemzeti park szeretné szorosabbra fűzni a települések vezetőivel a kapcsolatot a ritka természeti kincsek közös védelme érdekében.

A programok közül az igazgató kiemelte a reggeltől estig folyamatosan induló gyalogtúrákat, amelyek alkalmával a látogatók szakmai vezetővel járhatják be az orchideákkal borított réteket. A természetes vízállások gazdag élővilágát a túrázók nagyteljesítményű mikroszkóp segítségével felnagyítva szemlélhetik hidrobiológus szakember kalauzolása mellett.

Az érdeklődők a fészkelő madarak életét kivetítőn láthatják, egy kisrepülőre szerelt kamera járja be a fészekrakó helyeket. Sok-sok családi és gyermekprogram mellett lesz hagyományos madarásztúra is.

A társszervező Biharugra önkormányzata helyi termékbemutatókkal várja a vendégeket, a falu kemencéjében kapros-túros lepény készül, a központban felállított színpadon a térségből érkező gyermek és felnőtt néptáncegyüttesek és zenekarok adnak műsort – fűzte hozzá Tirják László.

Szakmai program a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Időtartam: 9.00-17.00
Részvételi díj: A programokra a belépés díjtalan.

10.00 és 14.00 órakor Botanikai túra szakvezetővel a fokozottan védett Ugrai-rét orchideáinak és más növényritkaságainak bemutatása (indulás a Madárvártától)

•    Madármegfigyelés a Biharugrai-halastavakon
•    Nádi énekes madarak gyűrűzése (Madárvártánál)
•    Vízi élőlények világának bemutatása, mikroszkópos vizsgálat szakemberek segítségével.

Bihari Madárvárta

Időtartam: 9.00–17.00
Részvételi díj: A programokra a belépés díjtalan.

9.00–16.00 Kézműves foglalkozás kicsiknek és nagyoknak
9.30–11.30 Meghívásos természetismereti vetélkedő a térség általános iskoláinak

•    „A Körös-Maros Nemzeti Park növényvilága” című fotókiállítás
•    Válogatás a „Varázslatos Magyarország” 2010-2011 természetfotóiból
•    Természetfilmek vetítése
•    Népi játszótér régi korokat felidéző játékokkal, szalmavár
•    Kézműves-, és helyi termékek vására

A rendezvény napján 9.30 és 16.30 között ingyenesen igénybe vehető DOTTÓ kisvonat közlekedik a Bölöny Kastély épülete és a Bihari Madárvárta között.

A település helyi termékek bemutatójával, a Falumúzeum nyitott kapukkal várja az érdeklődőket. A falu kemencéjében kapros túros lepény készül.

Egész nap igénybe vehető büfé, illetve 12.00-14.00-ig ebédszolgáltatás.
(Menü: szürkemarhapörkölt, főtt krumpli, kenyér, savanyúság)

Regisztráció:
judit.lestyan-goda@kmnp.hu
06-30-937-6921