Csík zenekar, Ferenczi György, színházi előadások – négynapos Pünkösdi Tavaszi Fesztivál Balatonfüreden

balatonfüredA május 17-20. között zajló fesztivál színes, több műfajt felvonultató rendezvénysorozatot kínál. Újra megelevenedik a reformkori városrész, lesz irodalom, gyerekprogramok, némi agykutatás és rendhagyó séta.

Petőfi Sándor versei dübörögnek majd megalkuvást nem ismerő hangon. Blues, népzene, vers-interpretálás, humor és szívből jövő muzsika. Ferenczi György szájharmonika-művész, énekes, hegedűs és gitáros a Rackajam formációval lép színpadra.

– Kedvenc költőm Petőfi. Aki a  rock and rollt életformájának vallja, az nem mehet el Petőfi mellett  úgy, hogy ne ragadja meg a belőle sugárzó energia és életöröm. Velem sem  történt ez másként – vallja Ferenczi, akit már húsz évvel ezelőtt a  trossingeni szájharmonika világbajnokságon a világ legjobb  szájharmonika-játékosának választottak.

Irodalom, színházi előadások valamint sajátos reformkori séta is várja majd az érdeklődőket. A Kisfaludy Színház  előadásai minden napra kínálnak egy-egy családi programot. Pörköltészet címmel a gasztronómiát és a költészetet elegyítő laza irodalmi menzát tartanak a Vitorlás étteremben. Arany János és Petőfi művei fölött hosszúlépések kíséretében készül a finom menü. Lesz előadás a gyerekeknek, különleges színpadi játék Arany János: A nagyidai cigányok című művéből, műsort ad a Lóczy gimnázium diákszínpada, és bemutatják A helység kalapácsát, amely Petőfi humora és Besenczi Árpád groteszk játéka révén a vérbeli vásári komédiák miliőjét idézi meg.

Sajátos reformkori séta indul Jókai Mórral és Laborfalvi Rózával, majd magyar agykutatók ültetnek fát a Nobel-díjasok ligetében és tartanak a laikusok számára is érthető, érdekességekkel szolgáló előadást az agyról. Ott lesz Somogyi Péter, Freund Tamás, és Buzsáki György, akik közösen 2011-ben megkapták a Grete Lundbeck Európai Agykutatási Alapítvány által alapított és első alkalommal odaítélt Agy-díjat (Brain Prize), amelyet az agykutatók Nobel-díjának tartanak világszerte. Ehhez kapcsolódóan a füredi szerkesztésű folyóirat, a Tempevölgy külön irodalmi kötetet  adott ki az agyról.

A fesztivál zárásaként május 20-án este egy igazi húzónév, a magyar népzene jelenleg kétségkívül egyik legnépszerűbb és legelismertebb formációja a Csík zenekar ad koncertet. A népzenét újraértelmező zenekar ismét bizonyíthatja, hogy a kihagyhatatlan Most múlik pontosan mellett számos gyönyörű dalt szólaltatnak meg.

csík_zenekar