Sűrített levegővel hajtott járművek versenyeznek a Városligetben

rexrothSűrített levegővel hajtott járművek versenyeznek egymással a II. Rexroth Pneumobil Gálafutamon szombaton a Városligetben, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum előtti parkolóban.

Magyarországi, határon túli és külföldi felsőoktatási intézmények mérnökei vesznek részt a sűrített levegővel meghajtott járművek és építőik szombati futamán, ahol a környezet védelmére is felhívják a látogatók figyelmét – közölték a szervezők.

A verseny helyezései az úgynevezett palackcserés futamokon dőlnek el. Az érdeklődők megismerhetik a mérnöki világ csodáit, többek között az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar projektjét, az európai Shell Eco-maratonra készült energiahatékony járműveket. Emellett lesz tésztahídtörés is, amely során egy tésztából készített hídmakett szilárdságát és szakíthatóságát mutatják be. A kisebbek pedig érdekes fizikai kísérleteken vehetnek részt.

A közlemény szerint az Óbudai Egyetem, a Bosch Rexroth Kft. és a közlekedési múzeum közös rendezvényének célja, hogy népszerűsítse az alternatív energiák hasznosíthatóságát, a környezettudatos gondolkodást, az arra való nevelés fontosságát. (MTI)