Forma 1-es technológiát is tesztelnek a léghajtású tanulmányautók viadalán

airpodForma 1-es csúcstechnológiát is tesztelnek a léghajtású tanulmányautók viadalán május 11-én az egri Érsekkertben, ahova a magyar nevezőkön kívül számos külföldi csapat is regisztrálta saját készítésű autóját.

Hatodik alkalommal rendezik meg a saját készítésű, sűrített levegővel hajtott járművek, az úgynevezett pneumobilok erőpróbáját, amelyen idén újdonság, hogy az eddig megszokott kategóriák mellett ezúttal a Forma 1-es csapatoknál kulcsfontosságú telemetrikus rendszert is tesztelhetik a mérnökhallgatók – tudatta az MTI-vel az esemény kommunikációjával megbízott ügynökség.

A versenypályán száguldó autókról 130 különböző szenzor küldi a jeleket a rendszer felé, amely egy Forma 1-es futam alatt akár 750 millió beolvasást is képes feldolgozni. Az egri versenyen a távolsági futam során a versenybizottság által kiválasztott négy csapat használhatja majd a telemetrikus eszközöket, amelyek segítségével lehetőségük nyílik az eredményeket, adatokat már a versenyszám alatt mérni, kiértékelni. A cél, hogy a pneumobilok fizikai paramétereit tükröző adatokat már a futamok alatt, digitális formában is megjelenítsék.

Az idei versenyre öt országból 41 csapat 94 főiskolai és egyetemi hallgatója jelentkezett, Magyarország mellett Csehországból, Lengyelországból, Romániából és Németországból is.

A nevezett csapatok pneumobiljaikkal több kategóriában is összemérik teljesítményüket: díjazzák a legnagyobb távolság megtételére képes járművet, de eredményt hirdetnek ügyességi és gyorsulási kategóriákban is. A legfontosabb értékelési szempont ezúttal is a járművek műszaki eredetisége és a kivitelezés technikai színvonala.

A magyar ötleten alapuló pneumobilverseny mára Európa-szerte elismert bajnoksággá nőtte ki magát. (MTI)