Összeállt a Mediawave filmes versenyprogramja

A nemzetközi versenyprogramban 88, a magyarban 31, az online programban pedig 76 film versenyez az április 29. és május 3. között zajló Mediawave nemzetközi filmversenyen, amelyre a több mint 1500 nevezett filmből 195-öt válogatott be a zsűri.

Az alkotások műfajonkénti csoportosításban, a komáromi Monostori Erődben kerülnek majd a közönség és a zsűri elé, az online versenyprogram filmjeit pedig április 30-ig az interneten tekinthetik meg az érdeklődők – mondták a program szervezői.

Az előzsűri szerint több filmre is érdemes lesz figyelni a programban. A játékfilmek közül ilyen a dél-koreai-francia-vietnámi koprodukcióban készült Tavaszi koan című film, amely az európai gondolkozással nehezen érthető keleti igazságokról, az útról és annak céljáról szól meseszerű egyszerűséggel. A szervezők kiemelték a Minden okkal történik című namíbiai kisjátékfilmet is, amelyet Floria Schott rendezett, és amely egy jobb napokat is megélt balfácán tragikomédiáját mutatja be.

Dan Curean román rendező Gone Wild című dokumentumfilmje a Duna-deltában élő elvadult lovak és a fogyó lélekszámú helyi közösség sorsazonosságát állítja fókuszba, a hagyományosan erős animációs versenyből pedig Ana Nedeljkovic és Nikola Majdak szerb és szlovén filmesek Rabbitland című munkáját emelték ki a szervezők.

A magyar produkciók közül Ferge Roland kisjátékfilmjére, az El címűre, Nagy Dénes filmadaptációjára, a Lágy esőre, Bucsi Réka animációs filmjére, a Symphony No.42-re és Sós Ágnes Szerelempatakjára hívták fel a figyelmet a szervezők.

A Mediawave új kezdeményezése, az Online Filmfesztivál március 1-jén indult és április 30-ig tart. Ennek keretében a magyar filmfesztiválok közül először nyílik lehetősége a közönségnek az interneten is megtekinteni az Úton kategória filmjeit. A honlapon (http://www.mediawavefestival.hu/) látható 76 filmre március 31-ig szavazni is lehet, a voksolók között ajándékokat sorsolnak ki. (MTI)