Magyar Filmhét a MOM Parkban

Magyar Filmhét

A Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa 2014. október 13. és 19. között a Cinema City MOM Park mozijában megrendezi a Magyar Filmhetet.

Az egy hétig tartó Magyar Filmhét eseményen nagyjátékfilmek, tévéfilmek, dokumentumfilmek, kisjátékfilmek, animációk és ismeretterjesztő filmek egyaránt vetítésre kerülnek.

A Magyar Filmhét október 13-án este a Művészetek Palotájában nyílik meg, ahol Kertész Mihály A tolonc című, idén 100 éves némafilmje felújított, digitalizált változatának ünnepélyes bemutatójára kerül sor.

Több játékfilm bemutatóját tartják a Magyar Filmhét fesztiválon, köztük Török Ferenc Senki szigete című romantikus komédiának a világpremierjét. A Magyar Filmhét rendezvényen láthatja először a közönség Tolnai Szabolcs vajdasági rendező Az erdő című magyar-szerb koprodukcióban készült drámáját, N. Forgács Gábor legutóbbi filmjét, a Kéri Kitty és Rudolf Péter főszereplésével készült Pillangókat, a Németországban alkotó Kincses Réka első játékfilmjét, a Szex, szülőföld és más kellemetlenségek című alkotást, emellett a fővárosi közönség előtt bemutatkozik Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című alkotása is, amely az idei Cinefesten elnyerte a zsűri nagydíját.

A játékfilmek között olyan nemzetközi fesztiválsikerek is láthatóak lesznek, mint a Fehér Isten, az Aglaja, A nagy füzet, az Isteni műszak vagy a Viharsarok, de vetítik a Megdönteni Hajnal Tímeát és a Coming Out című vígjátékokat is.

Az első Magyar Filmhét fesztiválon összesen 12 620 percnyi magyar film, azaz 332 alkotás – köztük 105 dokumentumfilm, 87 fikciós rövidfilm, 62 animáció, 36 ismeretterjesztő film, 26 egész estés játékfilm és 16 tévéjátékfilm – látható majd.

A Magyar Filmhét kísérőprogramjaként az Uránia Nemzeti Filmszínházban szeptember 26-tól Mesterek szemével címmel négy hétvégén emlékeznek meg olyan legendás magyar filmalkotókról, akik már nem lehetnek közöttünk. A nemrég elhunyt Jancsó Miklós, Maár Gyula, Xantus János, Kézdi Kovács Zsolt és Szécsényi Ferenc filmjeit vetítik, valamint Maár Gyula festményeiből kiállítás tekinthető meg.

Az elmúlt három év magyar filmplakátjaiból ismét lesz Plakátkiállítás a Cinema City MOM Parkban.

A Magyar Filmhét részletes programja a www.filmhet.hu internetes oldalon érhető el, a vetítésekre október 9-étől lehet elővételben jegyet vásárolni.