Múzeumok éjszakája: néptáncgála és Gárdonyi-állatmesék Egerben

eger_muzejA hagyományos programok mellett több újdonsággal, így a Gárdonyi-emlékévhez kapcsolódva állatmesék bemutatásával, valamint a Szederinda néptáncfesztivál gálájával is várja szombaton a látogatókat az egri Dobó István Vármúzeum a Múzeumok éjszakáján.

Berecz Mátyás, a vármúzeum megbízott igazgatója szerdai egri sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a vármúzeum tíz éve vesz részt a Múzeumok éjszakája programjaiban, 2004 óta pedig már helyszíne is a rendezvénynek, amely egyre inkább összművészeti fesztivál jellegét ölti.

Most is mutatnak be különleges emlékeket: ezúttal három újonnan megvásárolt Gárdonyi-levelet tárnak a látogatók elé.

Az idei rendezvényről szólva Szécsényi Orsolya igazgatóhelyettes elmondta, hogy a korábban megszokott programok – fáklyás felvonulás, tűzugrás, táncház, tűzijáték – mellett egy bemutatóra is sor kerül: színre viszik Gárdonyi Géza állatmeséit.

Bemutatót tart az Egri Vitézlő Oskola, fegyverkiállítás is nyílik, míg a szellemi kulturális örökség megőrzését célzó tízéves UNESCO egyezményt a Mesterek üzenete című kiállítással ünneplik. Ez utóbbihoz kapcsolódva egy busómaszk-készítő mester lesz a vármúzeum vendége.

Idén a Múzeumok éjszakájához kapcsolódik a csütörtökön kezdődő VII. Szederinda Nemzetközi Művészeti Fesztivál is, amelynek szervezője, Balogh Ágnes elmondta, hogy 650, köztük 140 török néptáncost várnak Egerbe, de lesznek fellépők Erdélyből és a Felvidékről is.

A táncosok több helyszínen is láthatóak lesznek a városban, a fesztivál szombaton pedig a várba költözik. (MTI)