Múzeumok éjszakája: Gödöllőn tizenhárom helyszínen zajlanak majd programok

Gödöllőn tizenhárom helyszínen, egyebek mellett a főtéren, a zeneiskolában, az Erzsébet királyné szállodában, a városi múzeumban, a Levendula galériában és a királyi kastélyban is várják a Múzeumok éjszakája iránt érdeklődőket szombaton.

A rendezvények többsége A régi ház – 2014. kezdet és vég című idei gödöllői kulturális tematikus évhez is  kapcsolódik – mondta Péterfi Csaba, a városi önkormányzat kommunikációs igazgatója.

A Múzeumok éjszakájára időzített új kiállítások sorát az Erzsébet királyné szállodában a GÖMB alkotócsoport tagjainak munkáit bemutató válogatás nyitja délután 5 órakor, majd a Művészetek Házában a korábbi nyári tárlat mintájára szervezett kortárs tárlat nyitja meg kapuit.

A Levendula galériában este fél 9-től nézhetik meg az érdeklődők A régi ház – Nagyapám emlékére című, a galéria művészeinek alkotásaiból válogatott tárlatot, míg a Régészeti látványraktárban régészeti, módszertani és szaktörténeti kiállítás ígér különlegességeket.

Az irodalom- és filmrajongóknak a városi könyvtárban az IRKA, vagyis az irodalmi kerekasztal tagjai kínálnak szellemi táplálékot, vetítések lesznek a GIM-házban és a könyvtár Antall József-udvarán, ahol a “sámlimoziban” az I. világháború idején játszódó játékfilmekből válogatnak.

Idén is külön programokkal kedveskednek a gyerekeknek: a városi múzeumnál például katonás és logikai szabadtéri játékok sora, a királyi kastélyban mese és koronakészítés várja a legkisebbeket. Azok, akik az egyes játékhelyszíneken legalább három pecsétet összegyűjtenek, ajándékot is kapnak.

A település főterén kicsik és nagyok egyaránt bekapcsolódhatnak – a béke jegyében – annak az ezer darab papírdarunak a hajtogatásába, melyeket felfűzve később állítanak majd ki – tette hozzá Péterfi Csaba.

A rendezvényhelyszínek között éjjel fél egyig ingyenes buszjárat közlekedik, de jeggyel igénybe vehető városnéző kisvonatot is használatba állítanak.

A gödöllői királyi kastélyban egyebek mellett Ferenc Józsefhez kötődő időszaki kiállítással, parksétával, díszudvari koncertekkel, gyermekprogramokkal készülnek az idei Múzeumok éjszakájára. (MTI)