Határon Túli Magyar Színházak Szemléje a Thália Színházban

thalia_mozaikKilenc előadást láthat a budapesti közönség a határon túli magyar színházak szerdán kezdődő szemléjén a Thália Színházban.

A programot a tavalyi szemléletből kiindulva ismét a színházak ajánlása alapján állították össze. A vasárnapig tartó rendezvényen öt nagyszínpadi produkció, három stúdió-előadás és egy előadóest látható.

A szemlét a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művészei nyitják meg szerda este Moliere A fösvény című művével, Bocsárdi László rendezésében. Az Arizona Stúdióban az első napon a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában Carole Fréchette Simon hét napja című darabja Vukosavljev Iván rendezésében látható.

Csütörtökön szakmai napot tartanak, majd este a nagyszínpadon a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata a Yorick Stúdióval közös előadását, Székely Csaba Bányavakság című darabját, Sebestyén Aba rendezését tűzik műsorra. Míg az Új Stúdióban a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és a Kolozsvári Állami Magyar Színház közös produkciójaként Dsida Jenő-estet láthat a közönség “Nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak ” címmel Szugyiczky István rendezésében.

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Szálinger Balázs Köztársaság című darabjával vesz részt a szemlén, a Telihay Péter rendezte előadást pénteken láthatja a közönség a nagyszínpadon.

Szombat délután a Yorick Stúdió Kocsis István A tér (monodráma Bolyai János hitéről, gyötrelméről és szerelmeiről) című művét mutatja be Török Viola rendezésében az Arizona Stúdióban. A Komáromi Jókai Színház A hentessegéd címmel Ladislav Ballek művének színpadi változatát játssza, a darabot Rastislav Ballek rendezte, a produkció a nagyszínpadon szombat este látható.

A szemle zárónapján a kézdivásárhelyi Városi Színház Goldoni Bugrisok című művét, Balogh Attila rendezését mutatja be a nagyszínpadon. A szabadkai Népszínház Magyar Társulata pedig Tasnádi István Tapasztalt asszony című művét játssza a szerző rendezésében az Arizona Stúdióban.

A rendezvény célja, hogy bemutatkozási lehetőséget kínáljon a határon túli színházak számára, és a magyarországi közönségnek pár nap alatt egy helyszínen mutassa be a határon túli magyar színházak előadásait. A szemle alkalmat ad a társulatok szakmai eredményeinek megismerésére, tapasztalatcserére is.

A Thália Színház három játszóhelyén zajló szemle előadásaira kedvezményes árú jegyeket kínál a teátrum annak érdekében, hogy minél többen láthassák a határon túli színházak produkcióit. A nagyszínpadi előadásokra 1500 és 1800 forintba kerülnek a jegyek, míg a stúdióelőadásokat 1500 forintért lehet megnézni. (MTI)

A fesztivál programja:

Május 15. szerda 19:00 Nagyszínpad

Sepsiszentgyörgyi Tamás Áron Színház

Moliére: A fösvény, rendező: Bocsárdi László

Május 15. szerda 19:30 Arizona Stúdió

Zentai Magyar Kamara Színház

Carole Fréchette: Simon hét napja, rendező: Vukosavljev Iván

Május 16. csütörtök 10-16 óráig

Szakmai nap

Május 16. csütörtök 19:00 Nagyszínpad

Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának kooprodukciója

Székely Csaba: Bányavakság, rendező: Sebestyén Aba

Május 16. csütörtök 19:30 Új Stúdió

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Szatmárnémeti Harag György Társulat művészeinek Dsida estélye

“…nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak…” Dsida Jenő pódium estély

Május 17. péntek 19:00 Nagyszínpad

Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház

Szálinger Balázs: Köztársaság, rendező: Telihay Péter

Május 18. vasárnap 19:00 Nagyszínpad

Komáromi Jókai Színház

Ladislav Ballek – Ondrej Šulaj: A hentessegéd rendező: Rastislav Ballek

Május 18. szombat 17:00 Arizona Stúdió

Yorick Stúdió

Kocsis István: A tér, rendező: Török Viola

Május 19. vasárnap 19:00 óra Nagyszínpad

Kézdivásárhelyi Városi Színház

Carlo Goldoni: Bugrisok, rendező: Balogh Attila

Május 19. vasárnap 19:30 óra Arizona Stúdió

Szabadkai Népszínház Magyar Társulat

Tasnádi István: Tapasztalt Asszony, rendező: Tasnádi István