Vártörténeti séta és toronylátogatás a Vajdahunyadvárban

Vártörténeti sétán és toronylátogatáson vehetnek részt az érdeklődők májusban, júniusban és júliusban a Vajdahunyadvárban.

Május 4-én, június 29-én és július 20-án 11 és 14 órakor a gyűjteményeknek és kiállításoknak otthont adó Magyar Mezőgazdasági Múzeum épületével és a Vajdahunyadvár történetével ismerkedhetnek meg a látogatók: megtekinthetik a múzeumépület építészeti szépségeit, megismerhetik a “tornyok titkait”, a szobrok, a díszek és domborművek jelentését, valamint a román, a gótikus, a reneszánsz és a barokk stílus jegyeit.

A séta alatt kiderül egyebek mellett az is, hogy honnan kapta a nevét a Nye bojsza torony, a Kínzótorony és a Tömpe torony, milyen címereket rejt a rózsaablak vagy mely mezőgazdasági ágazatokat szimbolizálják a főépület homlokzatának szobrai.

A program különlegessége, hogy a séta végén megnyílik a látogatók előtt az év közben zárva tartó Apostolok tornyának kapuja. A toronylátogatás után a belépőjeggyel a múzeum összes saját rendezésű, állandó és időszaki kiállítása is megtekinthető – közölte a múzeum az MTI-vel.

Az Apostolok tornyának befogadóképessége miatt a program maximum 40 fős csoporttal indul, ezért a programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.