Kaposfest: Válogatott kamarazenészek a pódiumon

kaposfestHarmincöt szólista a világ minden tájáról egyszeri és megismételhetetlen összeállításban: a negyedik Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál 7 napján 14 koncerten régi és új muzsikusokkal találkozhat az érdeklődő.

“A meghívott előadók 98 százalékát ismerem, akiket nem, azokat a zenész barátaink ajánlották, így az érdekességen túl az alapelvünk változatlanul a minőségi programszerkesztés” – hangsúlyozta a fesztivál művészeti vezetője, Kokas Katalin hegedűművész a csütörtök délelőtti sajtóbeszélgetésen.

Augusztus 13. és 19. között a közönség viszontláthatja-hallhatja a kedvenceket, Alina Ibragimova hegedűművészt, Nicolas Alstaedt csellóművészt és José Gallardo zongoraművészt. Ibragimova fellépésének érdekessége, hogy idén saját vonósnégyesét is elhozza, mind a négyen historikus hangszereken játszanak. Egyedül a kamaraformációt vezető, 1995 óta Londonban élő hegedűművész vállalta, hogy hangszerén a bélhúrokat, modern fémhúrokra cseréli, és a zárónapon társul Maxim Rysanovhoz (brácsa) és Kokas Dórához (cselló), hogy Schnittke Vonóstrióját megszólaltassák.

A műsorszerkesztésről Kokas Katalin elmondta azt is, nem zenetörténeti “tárlatot” kínálnak, az előadók karakteréhez igazítják a műveket. “Szeretem a kontrasztokat, egy barokk kompozíció jól megfér egy kortárs alkotással, de ez sem kötelező, viszont két romantikus darabot aligha illesztenék egymás mellé. Az idővel – mikor ér rá a művész -, a művekkel és a stílusokkal egyre többet kell sakkoznunk, mind több a dolgunk, de nagyon élvezzük” – hangoztatta Kokas Katalin, aki férjével, Kelemen Barnabás hegedűművésszel és a fesztiválon ismét fellépő Kelemen-kvartett alapítójával találta ki a fesztivált.

Bolyki György fesztiváligazgató kiemelte, hogy a kísérőprogramok évről évre jobban megközelítik az általuk képzelt ideális modellt. Figyelniük kell rá, hogy a közönség valamivel több mint 50 százaléka nem kaposvári, messziről érkezik, elvárják, hogy napközben is találkozzanak valamilyen érdekességgel.

Idén bevezetik, hogy minden napnak legyen témája, a nyitónapon Bach VI. (B-dúr) Brandenburgi versenyével indul, csak brácsaművészek és csellisták állnak pódiumra. A gyomor a legnagyobb karmester mottójú napon a Rossini-koncert előtt kulináris élményeket kínálnak. A múltidéző napon Vásáry Tamás idézi meg szóval és zenével két meghatározó mestere: Fischer Annie és Kodály Zoltán alakját. A szerencsejátékosok napját Mozart kürt kvintettje ihlette, a zeneszerz, a darabot az amatőr kürtös és sajtnagykereskedő játékadósságának fejében komponálta. A szenvedélyek napján a kiváló brit énekesnő, Anna Reinhold énekel a szenvedélyessége miatt a királyi udvarból elűzött Dowland dalaiból.

Az improvizációk napján Szakcsi Lakatos Béla témája Bartók II. vonósnégyese lesz, aki a közönségből játszik valamilyen hangszeren, bekapcsolódhat a muzsikálásba. Az iskolásoknak idén is lehetőséget adnak párnákon fölülni a pódiumra. (MTI)