ARTplacc – a rendszerváltás 25. évfordulója

A 2014. július 12-én induló ARTplacc rendezvénysorozat fő témája idén a rendszerváltás 25. évfordulója lesz, így a Balaton tíz napra ismét a keleti és nyugati világ találkozópontjává válik, ahol a művészet és a közönség egyszerre szabadulhat ki a négy fal közül.

Páneurópai Kortársművészeti Piknik: képzőművészet, videoművészet, fo- tóművészet, irodalom, zene, tánc, színház, filmek és gasztronómia – mindezek válogatása várja majd a közönséget Tihanyban az immár negyedik ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztiválon.

A művészet iránt érdeklődő laikusok, a műértők és kurátorok, a köz- és ma- gángyűjtemények képviselői ebben az évben is különleges kulturális kaland részesévé válhatnak a Balaton parti településen, ahol a hagyományostól eltérő körülmények között mutatják be a legfrissebb kortárs művészeti törekvéseket. A fesztivál kötetlen hangulata és különleges terei révén közel hozza a valós és virtuális műveket a közönséghez, szórakoztat és elgondolkodtat, elvarázsol és részvételre késztet.

A páneurópai piknik 25. évfordulóján ismét fókuszba kerül a Balaton, hiszen sokan csak itt találkozhattak a szeretteikkel a vasfüggöny leomlása előtti időkben, 1989 előtt. Az ARTplacc épp ezért nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy idén szimbolikusan újraegyesítse Kelet-Közép-Európa kultúrafogyasztóit, akik a közelmúlt egyik legfontosabb közös történelmi pillanatára érzékeny munkákkal és művészeti projektekkel találkozhatnak a fesztivál kilenc napja alatt – mondta Peleskey Ákos, a fesztivál alapítója.

Az ARTplacc idén öt pillér köré szerveződik. Dialógus a  címe a nemzetközi galériapárok témára reflektáló munkákat bemutató kiállításának, betekintést nyerhetünk egy nemzetközi egyetemi workshopba, a független kurátori projektek megtekintésén túl és a multikulti társművészeti programok mellett pedig az Európa büfé – is nyitva áll majd a közönség előtt.

Az események a tihanyi rév szomszédságában lévő vízparti ligetes területen zajlanak majd. A központi helyszín a GALÉRIAplacc lesz, ahol a kezdetektől élvonalbeli kereskedelmi galériák állítják ki az általuk képviselt művészek alkotásait. A kísérőprogramok mind a vízparti ligetben kapnak idén helyet – így a közönség térben, időben, műfajok és művészeti ágak között is könnyedén átlépheti majd a határokat.

A fesztivál a független kurátori koncepció mentén dolgozó kiállítások és projektek létrejöttét is támogatja. Nemzetközi és hazai kurátori csapatok mellett a Ludwig Múzeum és a Capa Köz- pont is önálló, nemzetközi mozgóképes válogatásokkal jelentkezik. Abba a közép-európai (bécsi, budapesti, kassai, krakkói, stuttgarti) művészeti egye- temek összefogására épülő projektbe is betekinthetünk, amely összegyűjti, rendszerezi és tanulmányozza a régió elmúlt 25 évének válogatott public art projektjeit.  A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és az ARTplacc hosszú távú  település- és régiófejlesztés és design  együttműködése jegyében kreatív eszközökkel, a helyben élők bevonásásával valósulnak meg közösségi események és projektek. Ezek többek között a tihanyi gyereknek szólnak, a fiatalabb fesztivállátogatóknak a CAPA Központ szervez múzeumpedagógia programokat, irodalmi élményükről a Csodaceruza gondoskodik, de még interaktív színházi programokkal is várják őket.

A felnőtt közönség napköz- ben kulináris élményekben részesülhet a II. Tihanyi Gasztro Művészeti Napok programjain, délután elmerülhet a közép-európai irodalomban, később vízimozizhat, megnézhet egy színházi vagy mozdulatművészeti produkciót, végül az estét koncerttel zárhatja – hiszen minden nap DJ-k és VJ-k gondoskodnak az emlékezetes balatoni éjszakák hangulatáról.