II. Magyar Gyapjúfesztivál: egy elfeledett varázslat ébredése

A rendezvény lehetőséget biztosít a “gyapjúműveseknek” a megjelenésre, az érdeklődőknek pedig egész napos családi programot kínál. A látogatók interaktív formában ismerkedhetnek meg a gyapjú kézi feldolgozásának lépéseivel, és beléphetnek a kézzel készült fonalak, csipkék, gyapjúszőttesek és nemezek változatosan gazdag világába.

A fonás ősi mesterségét dédanyáink korában még ismerték az asszonyok. Szinte minden háznál volt rokka, amin fontak, és a tudás anyáról lányra szállt. Pár generáció alatt ezt a tudást a textilipar hazánkban teljesen kiszorította a mindennapokból. Mára azonban kezdjük újra felismerni, hogy a régi, jól bevált módszerek és alapanyagok elvi és gyakorlati szempontból egyaránt felülmúlhatatlanok.

Nem minden országban merült feledésbe ez a hagyomány: pl. az angolszász és skandináv területeken megőrizték e tudást, sőt, az eszközök időközben komoly műszaki fejlődésen mentek keresztül, ami működő példája annak, hogyan lehet egy hagyomány korszerű. Hazánkban az adottságok továbbra is rendelkezésre állnak, hogy a gyapjút természeti kincsként, és ne értéktelen nyűgként tartsuk számon, ehhez azonban szemléletformálásra van szükség.

A Magyar Gyapjúfesztivál civil kezdeményezésből létrejött, nonprofit rendezvény, fő célja, hogy teret nyisson a párbeszédre az egymástól többnyire elszigetelten működő, gyapjúval kapcsolatos tevékenységek hazai művelői között.

Célja az ismeretterjesztés és közösségépítés: használható gyakorlati tudás ismertetése és népszerűsítése, egy hangulatos, börze jellegű esemény keretében.

A rendezvény helye és ideje:

Taliándörögd, 2014. május 3., szombat