Ismeretterjesztő előadások és épületbejárás a Hagyományok Háza nyílt hetén

Lemezbemutató koncert, kézműves foglalkozások, ismeretterjesztő előadások, épület- és kulisszabejárás, táncház, valamint pedagógusoknak szóló programok is várják az érdeklődőket a Hagyományok Háza ötödik alkalommal megszervezett nyílt hetén szeptember 15. és 20. között.

Az intézmény közleménye szerint a programsorozat részeként a Nyitott Műhelyben lehetőség nyílik a hagyományos népi motívumokkal való megismerkedésre, a látogatók emellett díszítéseket készíthetnek népi iparművészek segítségével ruhájukra és használati cikkeikre. A különböző kézműves foglalkozások – kosárkötés, bútorfestés, nemezelés – mellett meghallgatható lesz Madarász Melinda iparművész tudományos előadása is, amely a Népi szabásminták – mai hordhatóság címet fogja viselni.

Szeptember 16-án, szerdán az érdeklődők épület- és kulisszabejárás keretében tudhatnak meg többet a Hagyományok Házának otthont adó Budai Vígadóról, amely egy kormánydöntés alapján 5,5 milliárd forintból újulhat meg a következő években.

Csütörtökön a tudományos ismeretterjesztésé lesz a főszerep, a Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum a szakszerűen feldolgozott folklórgyűjtések hang- és videó anyagairól, valamint az ezekhez való hozzáférésről tart előadásokat a néprajz, a népzenei és táncgyűjtések iránt érdeklődőknek.

A Népismei Tudománytár elnevezésű programsorozat keretében Barabás László az erdélyi dramatikus népszokásokról fog beszélni, emellett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Néprajzi Intézetének hallgatói és tanárai is készülnek különféle témákba betekintést nyújtó előadásokkal.

Szeptember 18-án, pénteken a pedagógusoknak és közművelődési szakembereknek szóló nyílt nap keretében a Hagyományok Háza közelmúltban megvalósult újításai mutatkoznak be. A délelőtti plenáris előadásokat délután forgószínpad-rendszerű műhelyfoglalkozások követik. Ugyanezen a napon ingyenes lesz a heti rendszerességgel megrendezett Aprók tánca gyermektáncház.

Új kezdeményezésként mutatkozik be a Balkán Hangja Kulturális Egyesülettel közösen szervezett vasárnapi Nemzetiségi kavalkád, amelynek részeként ismeretterjesztő előadások, gasztronómiai bemutató és ételkóstolás, balkáni táncház és táncoktatás, valamint a Khamoro Budapest Band lemezbemutató koncertje várja az érdeklődőket.

A nyílt hét teljes programja a www.hagyomanyokhaza.hu internetes oldalon tekinthető meg.

MTI