Gyermek- és ifjúsági színházi biennále Kaposváron

Megkezdődött hétfőn Kaposváron az ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennále, amely egy héten át az elmúlt két év legjobb produkcióinak biztosít bemutatkozási lehetőséget.

Az ország legnagyobb, immár hetedik alkalommal megrendezett gyermek- és ifjúsági színházi fesztiválján összesen 45 – korcsoportok szerinti bontásban összeállított, e mellett a határon túli társulatokat külön válogatásban bemutató – előadásból (nagyszínházi, kamara-, tánc- és bábszínházi produkciókból) válogathat a közönség.

A magyar társulatok közül a fővárosi Kolibri Színház, az Örkény Színház, a Pesti Magyar Színház, a Budapest Bábszínház, a Bárka Színház, a Stúdió K, a Szkéné és a budaörsi Latinovits Színház előadásait láthatja a közönség, a vidéki városok közül Kecskemétről, Veszprémből, Győrből, Dunaújvárosból, Zalaegerszegről, Tatabányáról, Szegedről és Békéscsabáról érkeznek produkciók a somogyi megyeszékhelyre.

A függetlenek közül itt lesz többek között a Káva Kulturális Műhely, a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ, a Szputnyik Hajózási Társaság, a Manna Kulturális Egyesület, a Zsámbéki Színházi Bázis, a Nézőművészeti KFT és a K.V. Társulat.

A határon túlról hoz előadást a beregszászi Magyar Drámai Színház, a bolognai La Barracca, a tel-avivi The Key Theatre, a zadari Puppet Theatre, a berlini Grips, a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház és a szatmárnémeti Brighella Bábtagozat.

A fesztivál kísérőrendezvényei között felolvasóestek, mesterkurzus, workshopok, szakmai viták szerepelnek, a Kaposvári Egyetemen színházi nevelési konferenciát rendeznek, továbbá szabadtéri előadásokkal, kézműves foglalkozásokkal, játékos programokkal várják az érdeklődőket. Az idén első alkalommal szerveznek szakmai programot fiatal színházalkotók számára NeXt GeneRation címmel, mely fiatal hazai és határon túli magyar művészeknek kíván szakmai bemutatkozási lehetőséget nyújtani.

A megnyitó ünnepségen ASSITEJ Üveghegy Életműdíjat vehetett át Pogány Judit, aki pályafutását a kaposvári színházban kezdte. ASSITEJ Üveghegy Életműdíjban részesült még Csukás István Kossuth-díjas író, Molnár Piroska, a nemzet színésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, valamint Nánay István színikritikus is, akik azonban nem tudtak részt venni a hétfői ünnepségen.

Az ASSITEJ Magyar Központja a társszervező Csiky Gergely Színházzal közösen 2002 óta kétévente rendezi meg a Gyermek és Ifjúsági Színházak Biennáléját. Az idei versenyprogramban szereplő 23 előadást szakmai zsűri értékeli. A legjobbakat az ASSITEJ Magyar Központ Üveghegy-díjával jutalmazzák.

mti