Városnapot rendeznek szombaton Mezőtúron

MezőtúrKapitányválasztással, tudományos konferenciával, koncertekkel, műfüves sportpálya avatásával, valamint szórakoztató programok sorával ünneplik szombaton a város napját Mezőtúron.

A város nevezetes napja az önkormányzat döntése értelmében május 14., miután egy Nagy Lajos király korából származó írásos dokumentum ezzel a dátummal említi meg először Mezőtúr nevét – tájékoztatta Herczeg Zsolt polgármester pénteken az MTI-t. Az ünnepet 2010 óta mindig a május 14-hez legközelebb eső hétvégén tartják – tette hozzá.

A születésnapi program egyik nagy érdeklődéssel várt eseménye a sportcentrumban rendezendő városkapitány-választás. A cím elnyerésére csak az pályázhat jó eséllyel, aki elméleti tudása mellett kellő erővel és ügyességgel is rendelkezik. Az utóbbi években ugyanis íjászat, farönkgörgetés vagy talicskatolás is szerepelt a versengők feladatai között, hasonlókra a mostani alkalommal is számíthatnak a virtuskodó résztvevők.

A kerámiakészítés egyik hazai központjaként jegyzett és erre méltán büszke város képzőművészetéről egy tudományos konferencián esik majd szó Takács Győző képzőművész és Pusztai Zsolt etnográfus előadásában. A 140. születésnapját ünneplő helyi Petőfi Dalkör pedig több vendégegyüttessel karöltve a városi színházteremben lép fel, a díszvendég Kávási Sándor, a dalkör örökös karnagya lesz.

A közösségi ház nagytermében a városnapi kitüntetések átadása után Mezőtúr idős polgárait, az 50. és 60. házassági évfordulójukat ünneplő párokat köszöntik dalokkal, zeneszámokkal.

A program részeként felavatják a város műfüves sportpályáját, amelyen elsőként a helyi öregfiúk kispályás labdarugó csapata mérkőzik meg a magyar öregfiúk válogatottjával.