IV. Mangalicafesztivál Debrecenben

mangalica2013. április 12. és 14. között a Debreceni Mangalicafesztiválra látogatók, a város szívében, a Debreceni Nagytemplom előtti Kossuth téren már negyedik alkalommal örvendhetnek a csodás sonkáknak és kolbászoknak. A helyben sült egész malac mellett a kilátogató vendégek egyéb helyben sült mangalica ételek közül válogathatnak, melyeket a legkiválóbb magyar borok és pálinkák kíséretében akár helyben is elfogyaszthatnak az estig tartó könnyűzenei programok alatt. A fesztivál idei programjából sem maradhat ki az élőállat-kiállítás: a nagytemplom előtt felépülő karámokban szőke, vörös és fecskehasú mangalicákat láthatnak majd az érdeklődők.

2011-től a fesztivál szervezői felvállalták a hazai kistermelők (sajtkészítők, házi lekvár-szörp, méz, olaj, fűszer, stb.) támogatását, így szokássá vált minden rendezvényen, hogy kiemelt helyen termelői piacteret biztosítanak számukra, mely óriási sikert aratott a vásárlók, és az így lehetőséget kapott hazai kisgazdálkodók, családi vállalkozások között is. A rendezvényen a tenyésztők és kistermelők mellett kézműves termékek készítői, iparművészek is bemutatkozhatnak, a rendezvényen belüli kézműves utcában.

A programok ingyenesek!

A Mangalica Fesztivál 2008-óta, hat budapesti (2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013) három debreceni (2010, 2011, 2012), két szombathelyi (2010, 2011), egy székesfehérvári (2012), valamint egy szegedi (2012) fesztivállal országos fesztiválsorozattá nőtt, márka lett a gasztronómiai rendezvények sorában.

A továbbra is ingyenesen látogatható rendezvény igazi értéke egyfajta fair trade mozgalom beindítása. A kilátogató érdeklődő közvetlenül találkozhat az ország minden pontjáról érkező tenyésztővel és őstermelővel, sok esetben attól veszi meg a terméket, aki maga állította elő, így a kereskedelmi láncok kiiktatásával mindenki jobban jár. A vásárló nem kap hamisítványt, csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerült végtermék lehet jelen a rendezvényen, mely szakmai felügyeletét az egyesület garantálja.

mangalica fesztivál

Az elmúlt húsz évben negyvenötszörösére nőtt a mangalicaállomány Magyarországon, és a sertésstratégia részeként a jelenlegi 60 ezres kocaszámot 2020-ig 150 ezerre kívánják növelni – mondta Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke. 1991 nyarán mindössze három mangalicatenyésztő volt az országban, 198 mangalica kocával. Jelenleg 150-en tenyésztik az őshonos magyar állatot, a regisztrált tenyészkocák száma 9 ezer, s évente 60 ezer hízót állítanak elő, ami a magyar sertésállomány két százaléka. Ebből 40 ezer állatot házi vágás keretében értékesítenek, 20 ezer kerül vágóhídra. Utóbbi mennyiség felét exportálják főként Spanyolországba, Japánba, Németországba és Hollandiába.

http://www.mangalicafesztival.hu/
https://www.facebook.com/mangalicafestival/photos_stream