Múzeumok éjszakája: programok a nagytétényi kastélyban és az Iparművészeti Múzeumban

A nagytétényi kastélyban bárki nyomozhat, kosztümbe öltözhet, alkothat, világzenei koncertet hallgathat és belekukkanthat a bútorok titkos fiókjaiba, az Iparművészeti Múzeumban pedig vásár, kreatív foglalkozások és logikai játékok várják az érdeklődőket szombaton, a Múzeumok éjszakáján.

A nagytétényi kastélyban délután játékos kézműves foglalkozással kezdődnek a programok, majd A Túlpart együttes gyerekelőadása következik.

Este kosztümös tárlatvezetés lesz a Bútorművészet a gótikától a biedermeierig című állandó kiállításban, a kastély 28 termében szakértő kíséri végig a látogatókat és meséli el a bútoroknak és a kastélynak a történetét, titkait, a több száz éves bútorművészet és bútorkészítési technikák rejtelmeit, miközben különböző korok régi ruhadarabjait jelképesen magunkra öltve részesei lehetnek a résztvevők a letűnt századoknak – olvasható az Iparművészeti Múzeum ajánlójában.

Az esti órákban Játék a kastélyban címmel szerveznek nyomozós, játékos programot a gyerekeknek és a játékos kedvű felnőtteknek a kastély parkjában. A programot a Góbé zenekar koncertje követi, majd egy késő esti, rendhagyó tárlatvezetést is tartanak.

A kastélyban vendégeskedik szombat este a Tropicarium is, így a gyerekek barátkozhatnak kígyókkal, gekkókkal és madárpókkal, valamint a parkban logikai fejtörőkkel, óriás játékokkal tehetik próbára tudásukat.

Az Iparművészeti Múzeumban a Pompa az asztalon című tárlaton az európai étkezési kultúra különleges tárgyi emlékeit mutatják be a szervezők. A hajó alakú ezüst asztaldísz, az állatokat és növényeket formázó fajanszedények, Alekszandra Pavlovna nagyhercegnő tájképes porcelánjai mellett az érdeklődők megismerkedhetnek az étkezés olyan kellékeivel, mint a csirágfogó, a puncsmerő kanál, a csigavilla vagy a velőskanál.

Többféle logikai játékban tehetik próbára magukat a helyszínre érkezők, de készíthetnek egyedi bögrét a Pompa az asztalon tárlat alkotóműhelyében vagy a Merészebb, mint a festészet című plakátkiállításhoz kapcsolódva bárki megtervezheti saját plakátját is. (MTI)