ENTER-fesztivál a REÖK-ben

Reök-palotaEgész napos, ingyenes fesztivállal várja október 26-án látogatóit a szegedi REÖK. Az izgalmas programokat kínáló rendezvény egyrészt a ház őszi-téli évadát nyitja, ám ennél több is vele a cél. Új irányba indul a REÖK, az ENTER fantázianéven megrendezett napon ebbe is beleláthatnak az érdeklődők. Nagyobb hangsúlyt kap ezentúl maga az épület, ezt látványos fényfestés szimbolizálja majd.


„Lépj be a művészetek kapuján!” felhívással ingyenes fesztivált hirdetett meg október 26-ra a REÖK. Reggel tíztől este tízig tartó programkavalkáddal várják a látogatókat. Az események közt minden művészeti ág, így a képzőművészet, az irodalom, a zene és a színház is képviselteti magát.

Az egész napos rendezvényt a ZMK hallgatóinak fúvós minikoncertje és egy ezt záró titkos látványelem nyitja 10 órakor, majd a Szeged Táncegyüttes rövid bemutató után szabadtéri táncházra invitálja a nézőket. Bent, az átriumban jelentősen megváltozik a környezet ezen a napon: füvesítik a padlót és ideiglenes kávézót nyitnak. Az első száz látogató vattacukrot kap, illetve „REÖK-fröccsel”, forralt borral és meleg teával kedveskednek a látogatóknak.

Ale Ildikó festőművész, múzeumpedagógus az egész nap folyamán foglalkozásokkal várja a gyerekeket, a felnőttek pedig óránként tárlatvezetéseken vehetnek részt. Lesz palota-séta is Csikós Ildikó vezetésével, illetve fejtörő kvízzel nyereményekre tehetnek szert a látogatók.

Az éppen aktuális Magyar Festészet Napi kiállítás képei közt is bőven lesz esemény. Pataki Ferenc, a Szegedi Nemzeti Színház színművésze Móra Ferenc elbeszéléseiből olvas fel. Szintén a teátrum színészei, Szilágyi Annamária, Gömöri Krisztián és Borovics Tamás irodalmi kabaréval szórakoztatják a nézőket. Az SZTE-BTK Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék vezetője, Odorics Ferenc Hamvas Béláról tart előadást, közben a Szegedi Kortárs Balett táncosai „2perceseket” adnak elő a kiállítótermekben a társulat népszerű darabjaiból. Balog József újságíró a Reök-palotát tervező Magyar Ede építész tragikus életútjáról tart felolvasást.

Urbán poétika és plafonra vetítés

A budapesti Katona József Színház előadása is érkezik: a Csendet akarok című monodrámában a teátrum népszerű színművésze, Fullajtár Andrea finom érzékenységgel rajzolja meg egy fedél nélküli asszony mindennapjait. Majd slam poetry-vel várják az érdeklődőket. Költészetnek és az utca nyelvének egyvelegéből, a 21. század urbán poétikájából hallhatnak ízelítőt, méghozzá Kemény Zsófitól és Akkezdet Phiai csapat két tagjától Závada Pétertől és Süveg Márk Saiid-tól.

A nap zárásaként ezernyi színben pompázik majd a REÖK, hiszen este fél 9-től impozáns épületfestéssel szórakoztatják a látogatókat. A programok végéig kitartók pedig a pár éve nagy sikerrel bemutatott Dóm téri Hair-előadás vetítésén vehetnek részt. Méghozzá ezt sem megszokott körülmények közt, hiszen a korábban népszerű plafonravetítések mintájára, igazi hippi-hangulatban, a földön fekve lehet megnézni a felvételt.

A részletes napi programot itt találja.

forrás: reok.hu