Múzeumok éjszakája: hét helyszínen készül programokkal a Forster Központ

A Forster Központ az ország különböző pontjain, hét helyszínen várja hosszabbított nyitva tartással, gyertyafényes kastélytúrákkal és Szent Iván-éji programokkal az érdeklődőket szombaton, a Múzeumok éjszakáján.

A budai Várban, a De la Motte-Beer-palota éppen egy éve, a Múzeumok éjszakáján nyitotta meg kapuját azok előtt, akik kíváncsiak rá, hogyan élt egykor Budán a jómódú patikus és családja. Nemcsak a falfestmények díszítette szobákat tekinthetik meg idén is a látogatók, hanem az egykor gyógynövényszárításra használt padlást is. A palota a Múzeumok éjszakáján éjfélig várja az érdeklődőket, 25 percenként induló csoportvezetéssel. Az estét a Le Jardin des Arts zenekar programja színesíti – közölte a Forster Központ.

A dégi Festetics-kastély vezetett sétákkal várja a látogatókat, akik megismerhetik a történeti kert megújulásának és a folyamatban lévő kertrekonstrukciónak a részleteit is.

A füzérradványi Károlyi-kastélyban lesz hagyományos Szent Iván-éji tűzugrás, fáklyatánc, „lepcsánka” sütés, daltanulás, gyertyafényes tárlatvezetés, csillagvizsgálás és számos zenés meglepetés is.

Közös tűzgyújtás után a tábortűz mellett katonadalokkal emlékeznek meg a szervezők az I. világháború hőseiről a nádasdladányi Nádasdy-kastélyban, de a program részét képezi a gyertyafényes kastélytúra is, amelynek során a kastély nem mindennapi kialakítású pincéjét is bemutatják a vezetők.

Oroszlány-Majkpusztán a Kamalduli Remeteség gyertyafényes meglepetésekkel várja a látogatókat, de kinyitja kapuit az ozorai Pipo-várkastély, Tatán az Esterházy-kastély és a lovasberényi Cziráky-kastély is. (MTI)