Mádi Furmint Ünnep

2015-ben ötödik alkalommal kóstolhatjuk a mádi pincészetek kiváló borait a Furmint Ünnepen. A szeptemberi szüreti bál évtizedeken keresztül a legmozgalmasabb és legjobban várt rendezvény volt a település életében, ami most sincs másként, de az új név és programstruktúra a kezdetektől fogva másokat is kíváncsivá tett. Évről-évre egyre többen érkeznek az ország bármely területéről, sőt külföldről is.

Idén is büszkén szeretnék megmutatni ennek a különleges szőlőfajtának a történetét, ami Mád szőlőtermő területeinek 70 %-át uralja és megünnepelni kellőképpen az ebből készült jobbnál jobb borokat.

A Furmint Színpad, a több tíz nyitott pince és udvar, a csodálatos környezet és a mára már felújított műemlék vagy műemlék jellegű épületek, kúriák, mind olyan helyszínek, mely újra és újra Mádra csábítják az utazót. Az itt készült borok minősége és az ehhez kapcsolódó programok, a borvidék kézműveseinek portékái, a helyben készült termékek kiválósága megteremti a feltételét annak, hogy az itteni borokhoz illő legmagasabb minőségű kulturális tartalommal várjuk a Mádi Furmint Ünnep közönségét.

A rendezvény fő célkitűzése a történelmi dűlőkön érő egyik legfontosabb szőlőfajtánk, a furmint minél szélesebb térnyerésének elősegítése és megjelenési, bemutatkozási lehetőség a mádi és tokaji borvidék termőhely borainak. Újra elérni, hogy a hazai és a külföldi borszakemberek Mádra figyeljenek, ahonnan újra kivirágzik a borkereskedelem. Nincs tehát másról szó, mint a történelmi hagyaték értő és gondos felhasználásával a település és a borvidék újrapozícionálása Európa és a világ borászati térképén. Célja, hogy szilárd, és hosszútávon meghatározó értékeket hozzon létre. Ennek érdekében jött létre a Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület, amelynek tagjai szigorú korlátok között biztosítják a legjobb minőséget.

Részletes program itt.

Forrás: tokaj-turizmus.hu