Múzeumi régészeti napok Debrecenben

regeszet-napjaElső alkalommal rendez régészeti napokat a hétvégén a debreceni Déri Múzeum azzal a szándékkal, hogy a nagyközönség is megismerkedhessen a különleges szakma rejtelmeivel.

Az elmúlt húsz év nagyberuházásai, az autópálya építkezések, bevásárlóközpontok létesülése, ipari parki beruházások különösen kedvező körülményeket teremtettek a magyar régészeknek. Több tíz, az autópálya építéskor több száz hektáron kellett elvégezniük a feltárásokat – közölte Dani János, a múzeum régészeti tárának vezetője a keddi debreceni sajtótájékoztatón.

A régészeti kutatások eredményeit kiadványokban és kiállításokon mutatják be, szeptember 13-án és 14-én a Múzeumi Régészeti Napok keretében előadásokon és helyszíni terepbejárásokon is megismerkedhetnek a régészet rejtelmeivel az érdeklődők.

Hajdú Zsigmond, a Déri Múzeum régésze kifejtette: a régészet nem kincskeresés, hanem adatgyűjtés, a történelemtudomány része, a régmúlt adatainak összegyűjtése.

A régészeti napok keretében több helyszínen, így a zeleméri földvárnál, a Debrecen határában húzódó római kori ördögároknál és az M3-as autópálya mentén épült polgári régészeti pihenőparkban várják az érdeklődőket.

A Déri Múzeumban a restaurálási bemutató mellett a térségben fellelt leleteket is megtekinthetnek a vendégek, a gyerekek pedig “barlangrajzokat” festhetnek.

Hajdú-Bihar világhírű régészeti leleteit, a Sárrétudvari őshalomban feltárt tárgyakat a Déri Múzeum új, várhatóan jövőre megnyíló állandó kiállításán láthatja a közönség – mondta Dani János. (MTI)