Széles kínálattal várja vendégeit a Bartók Plusz Operafesztivál

Az operák mellett gyermekprogramokkal, kórusestekkel, irodalmi és képzőművészeti bemutatókkal, valamint könnyűzenei koncertekkel várja látogatóit a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál június 13. és 22. között.

A fesztivál nyitó hangversenyén Bartók romantikus arcát kívánják bemutatni, megszólal a Kossuth szimfónia és a III. zongoraverseny a MÁV Szimfonikus Zenekar tolmácsolásában, Mladen Tarbuk vezényletével és Martina Filjak zongoraszólójával.

A fesztivál egyik kiemelt programja Selmeczi György Bizánc című operájának ősbemutatója lesz a Bartók Plusz Operafesztivál és a Kolozsvári Magyar Opera koprodukciójaként. A mű megírására a Bartók Plusz kérte fel az elismert kortárs komponistát, azzal a szándékkal, hogy új nemzeti opera szülessen. Selmeczi Herczeg Ferenc Bizánc című, nagy eszmények és érzelmek mentén építkező regényét dolgozza föl kétfelvonásos, magyar nyelvű operájában – olvasható a szervezők beharangozójában.

A fesztivál egy másik csúcspontja az elsősorban filmzenéiről ismert (Fellini, Visconti, Zeffirelli és Francis Ford Coppola filmjei), A keresztapa trilógia második epizódjának zenéjéért Oscar-díjat is nyerő Nino Rota egyik operájának magyarországi bemutatója lesz. A Milliomos Nápoly a háború utáni világot tárja elénk: egy szegény olasz család életét, a nápolyi feketepiac légkörét, egy olasz-amerikai szerelmi viszonnyal fűszerezve. Nino Rota gyönyörű ívű áriái, sokszor dzsesszes, szvinges zenéje valódi unikum lehet az operalátogatók számára. A kétfelvonásos, olasz nyelvű operát a luccai Teatro del Giglio társulata mutatja be.

Az idei Bartók Plusz egyik sztárvendége Robert Dean Smith amerikai tenor lesz, aki Erich W. Korngold A halott város című operájában lép színpadra a debreceni Csokonai Színház vendégjátékában.

A Budapesti Operettszínház két kortárs magyar kisoperával vendégszerepel Miskolcon. Dubrovay László Váltságdíj és Vidovszky László Nárcisz és Echo című operáját egy estén mutatják be „Férfiak célkeresztben” mottóval.

A könnyedebb műfajok felé való nyitás szellemében műsorra tűzik Lehár Ferenc A víg özvegy című operettjét is, melynek címszerepében a londoni Covent Gardenben, valamint a New York-i Carnegie Hallban és Metropolitanben is fellépő Vizin Viktória hallható. A darabot a Miskolci Nemzeti Színház társulata mutatja be Cser Ádám vezényletével, Rusznyák Gábor rendezésében.

A szélesebb közönség bevonását célozza a „Legyen az opera mindenkié!” szlogen jegyében megrendezett ingyenes szabadtéri operaelőadás, amelyen Verdi Aidáját adják elő a Magyar Állami Operaház és a Bartók Plusz Operafesztivál koprodukciójaként.

A Bartók Plusz Operafesztivál 2014-re is meghirdette operaíró-versenyét, mely a széles tömegeket megszólítani képes, korszerű népopera megteremtését célozza meg. A döntőbe jutott műveket – Eugenia Manolides La pisanella, Andrzrej Karalow Kepler és Szüts Apor A hallei kirurgus című alkotását – „felolvasó színház” jellegű előadáson láthatja a közönség, a fesztivál utolsó napján pedig zenekari kísérettel csendülnek föl részletek az operákból. A június 22-i gálaest második részében Miklósa Erika lép fel.

A Bartók Plusz Operafesztivál Hegyi Árpád Jutocsa, a Miskolci Nemzeti Színház akkori igazgatója, Müller Péter Sziámi és a jelenlegi fesztiváligazgató, Kesselyák Gergely elképzeléséből született meg 2001-ben. A seregszemle azóta meghatározó operafesztivállá nőtte ki magát, a Bartók-életmű legteljesebb bemutatásával pedig a világ egyik legnagyobb Bartók-fesztiváljává vált.

A rendezvény az évek során kinőtte a Miskolci Nemzeti Színház falait, programjaival időnként a város templomaiban, a lillafüredi Palotaszállóban vagy épp az Aggteleki Cseppkőbarlangban is találkozhatnak a látogatók.

A kulturális kormányzat idén 50 millió forinttal segíti a rendezvényt. (MTI)

Programok:

Június 13.: Nemlétezőnek hitt romantikus Bartók-művek
Június 14.: Kísérlet új nemzeti opera megteremtésére egy Selmeczi – ősbemutatóval
Június 15.: Vizin Viktória operaénekesként Lehár-operettet énekel
Június 17.: Operaíró verseny
Június 18.: A filmzene-íróként ismert, Oscar-díjas Nino Rota operájának magyarországi ősbemutatója
Június 19.: „Férfiak célkeresztben” – Nárcisz és Echo – Váltságdíj – két opera egy estén a Budapesti Operettszínház vendégjátéka
Június 21.: Korngold : A halott város operája Robert Dean Smith, korunk egyik legismertebb Wagner-tenorja főszereplésével
Június 22.: Gálaest Miklósa Erikával