Megszépülve várja a látogatókat a szennai skanzen a pünkösdi hétvégén

szennai_skanzenMegszépülve és a helyi Lázi Dombi Kulturális Egyesülettel közösen szervezett, néphagyományokat megelevenítő programok sokaságával várja a látogatókat a szennai skanzen a pünkösdi hétvégén.

A Kaposvárhoz közeli településre érkezők házaknál frissen sült pünkösdi kalácsot kóstolhatnak, ügyességi vetélkedőn vehetnek részt, melynek végén pünkösdi királyt és királynét választanak, de bábszínházi előadás és élőzenés táncház is szerepel a programok között.

A Szabadtéri Néprajzi Gyűjteményben gőzerővel folynak a felújítási munkálatok, hogy korszerű, minden igényt kielégítő infrastruktúrával fogadják vendégeket. A karbantartási munkálatokban – az Európai Unió finanszírozta Leonardo Mobility Project program keretében – észt diákok is részt vesznek abban, hogy a pünkösdi ünnepeken rendezett porták fogadják a látogatókat.

A Szentendrei Skanzenhez való csatolással a szennai skanzen egy nemzeti gyűjtemény része lett, amely számos lehetőséget jelent. A gyűjtemény a 2014-es megyei fejlesztési koncepcióban is helyet kapott, hogy a kor kihívásainak eleget téve látogatóbarát komplexummá váljon – olvasható a közleményben.

Az ökomúzeumi stratégia keretében elkezdődött a konyhakertek és a permakultúrás (ökológiai szemléletű) gazdálkodás helyszínének kialakítása, felújították a fogadóépület elektromos hálózatát, új irodákat és múzeumpedagógiai foglalkoztató tereket alakítottak ki, megújultak a mosdók és egy szatócsbolt is várja a látogatókat, akik egy megújult arculatú éves programfüzetet kezükbe véve tájékozódhatnak a múzeum mindennapjairól.

A szennai skanzen számos közoktatási intézménnyel kötött együttműködési megállapodást, köztük a Pécsi Tudományegyetem Néprajz – Kulturális Antropológia Tanszékével, valamint a Corvinus Egyetemmel, a leendő kertészmérnökök, tájépítészek számára kiemelt szakmai helyszínt biztosítva a magyarországi és Erasmus-ösztöndíjas hallgatóknak. A skanzen e mellett – múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozásainak köszönhetően – az általános iskolák tanulói számára is bőséges tudást ad, amely szervesen illeszkedik a hon- és népismeret, az alap- és készségtantárgyakhoz.  (MTI)