Vince-napi szőlő- és borszentelés Tokaj-Hegyalján

Bár eredetileg a Villányi borvidékhez közeli Drávaszögből terjedt el a Vince-nap hagyománya a szőlősgazdák körében, pár éve Tokaj-Hegyalján is meghonosították az évkezdő programot. 2016 januárjában egy kisebb fesztivált szerveznek Vince-nap köré a borvidék névadó településén.

Ötödik éve annak, hogy az évet Vince-napi szőlőszenteléssel nyitják Tokajban. A világörökségi borvidék eddig szőlőszenteléssel és az újbor megáldásával ünnepelte Vince-napját, most a tervek szerint már évindító gasztronómiai programot is szerveznek. 2016. január 23-án, szombaton disznótorosra várják a vendégeket Tokajba, a hagyományoknak pedig a történelmi egyházak szőlő- és borszentelésével tesznek eleget. Ilyenkor a helyi termelők újborát az áldás után meg is kóstolhatja a közönség, az előző évi termésből lett nedűnek tehát ez a premiere.

Hegyalján inkább Szent Orbán kultuszát tartják tiszteletben, a 222 és 230 között uralkodó pápa (ő volt a tizenhetedik egyházfő) csontereklyéit a monoki római katolikus templomban őrzik. Vince napja valójában termésjósló hagyomány annak ellenére, hogy Szent Vince a francia és német vincellérek, a borkereskedők és a vigneroni szőlőhegyek védőszentje. Január 22-én a gazdák a „vincevesszőből” és az aznapi időjárásból jósolták meg a szüret gazdagságát. A vesszőket otthonukba vázába tették és megvárták, hogy kihajtson. Ha sok rügy volt rajta, akkor bőséges termést jósoltak. A nap időjárásnak is jelentése volt, napos idő esetén szintén jó bortermést reméltek őszre. Innen ered a regula is: „Ha fénylik Vince, megtelik a pince. Ha csepeg, csurog, kevés lesz borod.”

Forrás: tokaj-turizmus.hu