Gyüttment fesztivál: fókuszban a független vidéki élet

A tavalyi sikeres debütálás után idén augusztus 27–30. között ismét megrendezi a Fiatalok a Magyar Vidékért Alapítvány a vidéken újrakezdő, környezettudatos vidéki életet és értékrendet választó, tájba illeszkedő emberek éves nagy találkozóját, a Gyüttment fesztivált a Nógrád megyei Csobánkapusztán.

De mi is ez a a Gyüttment fesztivál? Tudásmegosztás és tapasztalatcsere fesztivál-környezetben, fesztivál-hangulatban. Négy nap alatt több mint száz előadás és bemutató a vidéki élethez kapcsolódó minden témában. Egyesületek, alapítványok, közösségek mutatkoznak be, de egyéni utak, választások és azok eredményei is megismerhetőek.

Kulturális programok mellett – szakmai beszélgetéseket is tartanak a vidéki letelepedésről, fenntartható életmódról. Lehet közösen tanulni a vegyszermentes befőzésről, sajtkészítésről, kenyérsütésről, gyógynövénykészítményekről.

Egy helyszínen, négy nap alatt elérhető minden tapasztalati úton szerzett gyakorlati tudás, amire komfortzónán túl szükséged lehet!

Kiket várnak a Gyüttment fesztiválra?

Akik nem esznek margarint, szanaszét tartják a disznóikat és nem adnak nekik tápot. Akik szétszórják a szalmát a zöldségeik között és komposztnak hívott szemétdombot halmoznak az udvar végébe. Rövidnadrágban és papucsban indulnak permetezni, nem mossák a gyümölcsöt és nem hámozzák a répát.

Akiknek rendes áram nem is jó, csak a napsütésből kinyert; akik a gázt már be se kötik, és kútvízben fürdenek. Akik tudják, mi a komposztbudi.

Akik könyvekkel a hónuk alatt indultak az új életnek a hatodikról, nem vittek TV-t és nem hiszik, hogy a földből manapság már nem lehet megélni.

Akik önként mondtak le a munkaszüneti napokról és a fizetett szabadságról.

Akik szappantól a kemencéig mindent csinálnak, karikással hasítják az atommagot – és azokat, akik mindezt megtanulnák!

Milyen programokra számíthatsz a Gyüttment Fesztiválon?

Szakmai beszélgetésekre, előadásokra, közös alkotásra, gyakorlati foglalkozásokra. Termelői piacra, magbörzére, tanyalátogatásra, gyógynövénygyűjtésre.

Teremtett környezetünk, élővilágunk ismerete. Ökológiai tudás, ökológiai helyzetkép. Mi vesz minket körül? Milyen folyamatok zajlanak a Földön, mit tehetünk?

Ökológiai, vegyszermentes gazdálkodás és állattartás. Kertet tervezünk, gyümölcsészkedünk, talajt vizsgálunk, komposztot készítünk. A permakultura szemléletétől a hagyományos módszerekig.

Otthonteremtés, élettér kialakítás. Természetes alapanyagok, alternatív energia használat, eszközök, hálózaton kívüli megoldások. Többek között megtudhatod, milyen az a szalmabála ház, hogyan építs szélkereket, komposztkazánt, rakétakályhát, aszalót, vagy például azt is, hogy miért olyan jó dolog a komposzt toalett.

Egészséges élet, természetes gyógymódok, testmozgás. Fitoterápia, népi gyógyászat, harcművészetek, testmozgás, jóga, tánc. Egészséges táplálkozás adalékanyagok nélkül. Készítünk háztáji finomságokat, például sajtot és házi sört. Szappant főzünk, és kencéket gyógynövényekkel csak természetesen.

Népművészet, kézművesség, hagyományok. Megtanuljuk, hogyan alkothatjuk meg eszközeinket. Kovácsolunk, szövünk, faragunk, cipőt készítünk, nemezelünk.

Megélhetés, vidéken megmaradás, közösségi megoldások. Hiteles életutakat ismerhettek meg, a pályázati forrásból megvalósított gazdaságoktól a nomád, teljes önellátásra, független életre törekvő egyéni és közösségi példákig. Kisközösségek, ökofalvak, vidéki csoportok önfenntartó példák.

Családokat érintő témák – gyermekszületés, -nevelés, -tanítás, női és férfi szerepek. Gyerekfoglalkozások, zenetanulás, népi játékkészítés.

Forrás: http://gyuttmentfesztival.hu ; https://www.facebook.com/gyuttmentfesztival/