Várnapok Füzéren

Lovagi tornák, tűzzsonglőrök, népzenei és rockkoncertek is lesznek a 14. füzéri várnapokon, amely csütörtökön kezdődik és vasárnapig tart.

Az augusztusi várnapok hagyományosan az év legnagyobb eseményei a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei községben. Idén három helyszínen számos hagyományos program és tíz koncert várja a látogatókat, akiket egyebek mellett éjszakai tárlatvezetésre, bórkóstolásra, szörpkóstolásra invitálnak, de tartanak bált a csűrben is.

Fellépnek hagyományőrző csoportok, koncertet ad a P. Mobil és a Radar, a Nyári Lányok, a Hollóének Hungarica, a Főnix csoport pedig harci bemutatót tart. A Füzérre érkezőket tűzzsonglőrök, reneszánsz táncok és dallamok, táncházak, kézműves foglalkozások, történelmi játékok, íjászkodás, harci bemutatók, tárogatózene, különféle interaktív játékok várják – írták a szervezők.

Füzér vára, a történelmi Zemplén vármegye nevezetessége a közelmúltban újult meg. A források az erődítményt a 13. században említik először, történészek szerint biztos, hogy 1235-ben, II. András halálakor már állt.

A Füzér község fölött 170 méter magasan, meredek hegy tetején épített várban 1526-ban Perényi Péter koronaőr Szapolyai János koronázása után – ahelyett, hogy szokott helyére, a visegrádi várba vitte volna – Füzérre szállíttatta a Szent Koronát és legalább egy évig ott rejtegette.

MTI / fuzerivar.hu

One comment