11. Kortárs Drámafesztivál: Fókuszban a fiatal magyar színházi generáció

Kortárs DrámafesztiválEgyévnyi (kényszer)szünet után újra jelentkezik a budapesti Kortárs Drámafesztivál (KDF): a szervezők 2013. november 27. és december 3. között immár tizenegyedik alkalommal rendezik meg a tizenhat esztendős múltra visszatekintő nemzetközi színházi fesztivált.

2013. november 27. – december 2.

A fesztivál fókuszában ezúttal az új magyar színház generáció áll. Eljött az idő, amikor kezd beérni a magyar felsőfokú előadó-művészeti képzésben az elmúlt években történt szakirány-bővítések hatása, mind szemléleti, mind művészi értelemben. A Kaposvári Egyetemen elindított színészképzés; a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen bevezetett fizikai színházi rendező, bábszínész valamint bábszínházi rendező szakirány; illetve az ország több egyetemén folyó színházelméleti képzés hatására és nyomán megjelent és kibontakozóban van egy új színházi generáció. Tagjai minden nehézség dacára teljes erőbedobással dolgoznak, és előadásról előadásra fogalmazzák meg kérdéseiket, dilemmáikat, szűkebb és tágabb világunkról. Túllépnek a magyar színházra jellemző realista ábrázoláson, a hagyományos színházi műfaji kereteken, és sajátos látásmódú, nagyon izgalmas, határátlépő, sok esetben többműfajú előadásokat hoznak létre, melyek a színház, a fizikai színház, a tánc, a bábszínház, vagy akár a performansz határmezsgyéjén egyensúlyoznak, reflektálnak az ittre és a mostra. Tehát jellegzetesen magyar művészeti alkotások ezek, amelyek ugyanakkor túlmutatnak önmagukon, azaz európai kontextusban is értelmezhetők.

Bár a KDF eredendően és alapításától fogva új drámákat és színházi projekteket, tehát alapvetően szövegalapú előadásokat mutatott be – idén az új generáció minél teljesebb bemutatásának érdekében bővült a programkínálat a zenés színház, a bábszínház, a fizikai színház és a tánc irányába, valamint a felnőtteknek szóló előadások mellett ifjúsági produkciókat is bemutat a KDF.

11. Kortárs Drámafesztivál

A színházi program két részből áll: a fesztivál válogatói által javasolt előadások alkotják a főprogramot, amelyet a szervezők a fesztivál idején műsoron levő produkciókból összeállított, úgynevezett ajánlott programmal egészítettek ki.

A programban egyaránt szerepelnek kőszínházi és független színházi produkciók, láthatók darabok az elmúlt és az idei évad bemutatói közül, budapesti, vidéki és határon túli társulatok előadásában. A fesztivál hét napja alatt a főprogramban 10, az ajánlott programban 6 magyar színházi előadás látható.

A főprogramban szerepel a Pintér Béla és Társulata Titkaink, a Szputnyik Hajózási Társaság Reflex című bemutatója, a Budapest Bábszínház Semmi című és a Bárka Színház A harmadik hullám című előadása. Gergye Krisztián Társulata az Opera Amorale, a Forte Társulat pedig A nagy füzet című produkcióját mutatja be a fesztiválon.

Határon túlról érkezik a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Az ember komédiája című, és a Temesvári Csiky Gergely Színház Békeidő című produkciója. A program része a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Tigris és hiéna, és a Pinceszínház Bányavirág című előadása.

Székely Csaba teljes Bányavidék-trilógiája – a Bányavirág mellett a Bányavakság és a Bányavíz című darab is – december 1-jétől három egymást követő estén lesz látható a fesztivál idején Budapesten. A Krétakör Színház Korrupció és a TÁP Színház Jövedelmező állás című előadása ugyancsak az ajánlott program része, ahogyan a 011 Alkotócsoport Droszt és a Természetes Vészek Kollektíva eldorado.com című produkciója is.

Az előadások az Átrium Film-Színházban, a Bárka Színházban, a Budapest Bábszínházban, a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban, a MAFILM H Stúdióban, a Pinceszínházban és a Szkéné Színházban láthatók.

A Kortárs Drámafesztivál 2013-as programját Kulcsár Viktória, a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház igazgatója, Lőkös Ildikó dramaturg, a Színházi Dramaturgok Céhe társelnöke, Németh Ákos drámaíró, a Drámaírói Kerekasztal tagja, Sebestyén Júlia, az erdélyi Játéktér című színházi periodika főszerkesztője, Szűcs Katalin Ágnes kritikus, a Criticai Lapok főszerkesztője, Ugrai István, a 7ora7.hu főszerkesztője és Urbán Balázs kritikus, a Színházi Kritikusok Céhe tagja válogatta.

A színházi program kísérőprogramokkal egészül ki. Ilyen például az Industry Series címet viselő műhelyfoglalkozás-sorozat, amelynek célja, hogy segítse a magyar befogadó- és produkciós házak nemzetközi kapcsolatainak bővítését, valamint magyar színházi előadásokat ajánljon külföldi színházi fesztiválokra. Emellett az idén is jelentkezik a fesztivál Visitors’ Programme-ja, a rendezvény külföldi vendégei számára szervezett látogatói program.

A fesztivál előadásai után a Színházi Kritikusok Céhének tagjai beszélgetéseket vezetnek az alkotókkal és a közönséggel Kritikus óra – K.O. címmel.

A KDF-et az idei évben a Nemzeti Kulturális Alap 1 millió forinttal támogatta.

www.dramafestival.hu / MTI / fesztikorkep.com