Design Hét: túrák a fővárosban és vidéken

A fesztivál idei túrái ötvözik a magyar iparművészet értékeit a hazai design szféra izgalmas újdonságaival. Az október 3. és 12. között zajló programsorozat kirándulásai ebben az évben három vidéki helyszínre is elkalauzolják a látogatókat.

Újdonságként ráadásul nemcsak Budapest, hanem a magyar iparművészet három világhírű, vidéki központja: a Herendi Porcelánmanufaktúra, az Ajka Kristály és a Zsolnay Porcelánmanufaktúra is bejárható a túrákon.

A túrákon való részvétel regisztrációhoz kötött, a regisztráció szeptember 25-ével indul!

További információ és a részvétellel kapcsolatos részletek: designhet.hu/2014/DesignTours

A Bridge Budapest Office Spotting túrái a szervezetet alapító LogMeIn, a Prezi, a Ustream és az NNG irodáiba látogatnak el, az egyes helyszíneken a belsőépítészek (is) mesélnek az enteriőrökről. A túra résztvevőit a MAZDA szállítja!

A MOL Bubi kerékpárok túra a budapesti hidak budai hídfőit járja végig: a Lágymányosi-hídtól az Árpád-hídig ismerhetik meg az érdeklődők a jelenlegi és a már nem álló hidak történetét, a város közlekedésében, építészetében és történetében betöltött szerepüket.

A We Love Budapest és a Hosszúlépés szervezésében megvalósuló, magyar és angol nyelven is induló Chainless Budapest Urban Adventures: Recycling Budapest során mi is felfedezhetjük, hogy a fővárosunk omladozó homlokzatai sokszor a legnagyobb kincseket rejtik. Buszpályaudvarból kávézó, palotából munkahely, moziteremből parkoló… A biciklis túrán olyan helyeket fedezhetünk fel, ahol a régi formák új funkcióval kelnek új életre.

Az Ambiance Travel Solutions Az örökzöld Bauhaus programján, a Beyond Budapest szakképzett vezetői segítségével olyan túrákra invitálja az érdeklődőket, melyek a XIII. kerület belső része, az Újlipótváros építészeti különlegességeiből szemezgetnek, különös figyelemmel a Bauhausra. A túrák során bemutatják a legfontosabb Bauhaus épületeket és azok ismert lakóit, de a terület városrendezéshez kapcsolódó kialakításáról is szó lesz.

Igazi kuriózum, hogy a Design Hét alkalmából két este is megnyitja kapuit Európa legmodernebb, négycsillagos UEFA besorolású sportlétesítménye, a különleges külső és belső építészeti tervek alapján épített Groupama Aréna. A látogatók egy egészen különleges világba csöppenhetnek, megismerhetik a stadion kulisszatitkait és átélhetik azt az élményt, ami csak keveseknek adatik meg: beléphetnek a szentélybe, vagyis a legkorszerűbb megoldásokkal gondozott, zöld pályára, az öltözőkbe és a stadion legexkluzívabb páholyaiba.

A Text-túra múzeumi séta a Goldberger gyár helyszíneit és a valaha világsikerű óbudai textilipar történetét mutatja be. A program első részében a résztvevők megismerkedhetnek az egykor néhány fős manufaktúraként induló üzemmel, melyet a Goldberger család folyamatosan modernizálva tett világhírűvé, a túra második részében pedig a résztvevők a gyártelepet járhatják be.

A Neopaint Works belvárosi tűzfal túrája során a közel 10 éve működő festőcsoport tagjai személyesen kalauzolnak el VII. Kerületi alkotásaik világába, mesélnek az előkészületekről, nehézségekről, a verejtékes munkáról és mindenről, ami egy ilyen tűzfalfestmény létrejöttéhez szükséges.

Az Európa Design már korábban is hatalmas sikert aratott, Irodaházak éjszakája buszos design túrája ismét különböző A+ minősítésű és B kategóriás, „meglepetés” irodaházakat érint, amelyekben a résztvevők építész- és belsőépítész kritikusok, illetve helyi szakemberek vezetésével járhatják be az épületeket és irodai területeket akkor, amikor a dolgozók már otthon mély álomba szenderültek.

A We Love Budapest egész évben fáradhatatlanul teszteli a legjobb helyeket városban, a Kávé és Kifli – Alternatív városnézés túra során a segítségükkel fedezzük fel, hol érdemes Budapesten felébredni, azaz megismerkedhetünk a design kávézók és pékségek titkaival.

Az Analóg Fotótúrákon a résztvevőknek lehetőségük nyílik arra, hogy betekintsenek a hagyományos fényképezés titkaiba, egybekötve városnézéssel, sztorikkal, építészeti csodákkal. A túrázókat fotósok vezetik, akik megmutatják a legjobb nézőpontokat és optimális beállításokat, segítenek fényt mérni, záridőt állítani és komponálni.